Herkenbare semi-autobiografische roman van Tom Zijlstra

 

 

De romancyclus ‘Soms priemt een lichtstraal’ is een openhartige evocatie van opgroeien in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. De cyclus bestaat dus uit drie delen: ‘Lucas scholier’, ‘Lucas student’ en ‘Lucas dokter’. Het is een filosofische trilogie die verhaalt over de liefde en de vraag of en hoe een jong iemand zin en betekenis aan zijn leven kan geven.

Volg de hoofdpersoon Lucas in het Breda van begin jaren zestig en zijn eerste, aarzelende schreden op de paden van de poëzie en de liefde. Dan zijn jaren als medisch student in Utrecht, zijn eenzaamheid, zijn zoekend nilisme, zijn radicalisering en zijn rol in de studentenrevolte. Zijn afstuderen als arts, zijn mislukking als psychiater in opleiding en zijn deelname aan een bevrijdingsoorlog in Afrika.

Het zijn de jaren van de seksuele revolutie. ‘Het persoonlijke is politiek’ is een adagium uit die tijd. De romantrilogie belicht de dilemma’s tussen engagement en twijfel, tussen leven en literatuur en tussen trouw en overspel. En steeds weer die zoekgeraakte poëzie en die mislukte liefdes. Een nieuwe Anton Wachter lijkt tot leven te komen!

Lees meer op de site van Tom Zijlstra.

Koop het boek, bijvoorbeeld via bol.com

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*