Hapjes van toen

Een avondje op visite bij vrienden, buren of familie in de jaren zestig/zeventig was altijd weer een gebeurtenis.  En dat moest worden voorbereid!  De huiskamer op orde gebracht, de sigaretten in tumblers neergezet (met en zonder filter), de kaarsen aangestoken en natuurlijk ging iedereen zich opdoffen: andere (nette!) kleren aan; net zoals dat op een zondag gebeurde.

De visite komt stipt om acht uur ’s avonds. En na de filterkoffie en eventueel een gebakje, kan de visite-avond losbarsten. De heren praten met elkaar en de dames ook. De muziek gaat aan: de radio, de langspeelplaat en soms de bandrecorder. Als er onvoldoende gespreksstof is kan de Televisie uitkomst bieden, zeker op oudejaarsavond als Wim Kan zijn conference doet. En nog mooier als Tanja Koen de aankondigingen doet.

En gedurende de avond verschijnen de hapjes (de tapas van weleer) op tafel. Wat gaan we neerzetten?

Vaste basis: schaaltjes met gezouten pinda’s en in sommige omstandigheden zelfs ongepelde pinda’s.

Rolletje ham/augurk: gebruik gekookte achterham, snij een plak doormidden en rol dit om een augurkje. Zet het geheel vast met een houten prikkertje.

Gevulde eieren: kook eieren hard, koel ze snel af onder koud water, pellen en dan halveren. Het eigeel in een kom doen. De halve eiwitten op een schaal. Het eigeel mengen met mayonaise, een heel klein beetje tomatenketchup, wat kerriepoeder, beetje zout/peper, wat mosterd. Dat is het eigenlijk. Sommigen mensen doen peterselie en paprikapoeder erbij: kan ook. Goed mengen tot een glad mengsel ontstaat: dan proeven. Iets te flauw: gebruik wat Maggi. Dan eimassa zo elegant mogelijk in de eihelften terugdoen. Afdekken met folie en in de koelkast zetten voor later op de avond.

Cocktailworstjes verwarmen in pan in hun eigen nat. Niet koken, maar vlak daarvoor afgieten op een schaaltje doen met cocktailprikkers en franse mosterd.

Plakjes leverworst/cervelaatworst

Uitjes in het zuur : zilveruitjes of amsterdamse uien

Blokjes jonge/belegen/extra-belegen kaas, uiteraard met franse mosterd.

Cocktailprikkers: een combinatie van leverworst/blokje kaas/uitje of augurkje op een lange houten cocktailprikker.

Bij speciale avondjes, bijvoorbeeld een verjaardag, een trouwdag en uiteraard op oudejaarsavond:

Huzarensalade, zelf te maken op basis van aardappel, ham, augurkjes, uitjes en appel en gegarneerd met plakjes ei, sardines uit blik.  Schil en kook de aardappelen (bintje) 20 minuten. Stamp de aardappelen fijn en voeg mayonaise of slasaus (zuurder) toe tot een dikke massa ontstaat. Doe hierbij gesneden ui, een beetje appel (voor fris), hak flink wat zoetzure augurkjes en snij een dikke plak gekookte achterham tot kleine blokjes. Optioneel kan er nog wat gehakte peterselie doorheen. Proef het en verbeter de smaak naar wens met een van de genoemde ingredienten. Zet paar uur weg in de koelkast.
Daarna serveerschaal pakken, blaadjes kropsla erop leggen en in het midden de huzarensalade doen. Mooi gladstrijken, en dan garneren met hard gekookte eieren (plakjes of halve), sardines uit blik, asperges uit blik, augurkjes gehalveerd. Voor leuk toefje mayonaise uit tube op eieren doen en beetje paprikapoeder voor het gezicht. Vergeet opscheplepels niet.

 

Zelf nog herinneringen aan andere hapjes? Mail naar desk@50pluswereld.nl of geef uw reactie hieronder.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*