Griep-preventie binnen handbereik

Griep is naar, vervelend, irritant en het ergste is: je kunt er weinig anders tegen doen, anders dan rustig afwachten. Naja rustig: gewoon een week of langer afzien met hoesten en proesten, koorts en alle andere ongemakken.

Het zou mooi zijn als je griep kunt voorkomen. Een al jarenlang beproefde methode is de griepprik. Het idee daarachter is dat door inenting met verzwakt virus het lichaam antistoffen aanmaakt, zodat als het echte virus toeslaat, het lichaam beter voorbereid is en sneller in de tegenaanval gaat. Maar ja, het werkt niet voor iedereen even goed.

Griep wordt veroorzaakt door een virus die zich via de lucht verspreid. ‘Griepmensen’ ademen uiteraard en hoesten erop los. Met dat gehoest bijvoorbeeld komen de virussen in de lucht. Als je per ongeluk in die buurt bent, adem je het virus in en dan kan het virus bij je toeslaan.  De oplossing lijkt gemakkelijk: vermijd groepen mensen en vermijd zeker mensen die al te enthousiast hoesten en/of overduidelijk verkouden of grieperig zijn. Maar zelfs dat heb je niet altijd in de hand.

Amerikaanse universiteitsonderzoekers hebben nu een nieuwe methode ontwikkeld om die besmetting tegen te gaan: een mondspray die na gebruik 99,9% van het mogelijk binnendringende virus doodt.  Drie keer sprayen beschermd je zes uur lang tegen virussen. Handig als je weet als je je tussen groepen mensen moet bewegen: trein, vliegtuig, beurs, winkelcentrum.

Het product is inmiddels in de Verenigde Staten gewoon in de winkel te koop onder de merknaam Halo Oral Antiseptic.  In Nederland is het product nergens te vinden, maar dat komt ongetwijfeld goed als men dit bericht leest.

 

[Bron: Sciencedaily]

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*