Gordelroos Bewustwordingsweek geeft een soms onzichtbare ziekte een gezicht

Ongeveer een kwart van de Nederlanders krijgt gordelroos en hiervan ontwikkelt 5 tot 30% chronische pijn. Om de veelvoorkomende ziekte die iedereen anders ervaart een gezicht te geven wordt van 26 februari tot en met 3 maart de tweede editie van de Gordelroos Bewustwordingsweek georganiseerd.

Tijdens de Gordelroos Bewustwordingsweek zetten onder andere het Samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar één stem, GGD Platform, Stichting Pijn-Hoop en GSK zich in om meer bewustwording te creëren rondom gordelroos. Gordelroos is een ziekte die pijnlijk kan zijn, door zenuwpijn soms lang kan duren en die door iedereen anders ervaren wordt. Dit is vaak onzichtbaar – ook voor naasten. De verhalen van anderen horen en je eigen ervaringen delen, kan opluchten. Op aandachtvoorgordelroos.nl delen mensen die gordelroos hebben hun persoonlijke ervaring. Het zijn verhalen die duidelijk maken dat deze ziekte veel verschillende gezichten heeft.

Dit is gordelroos
Gordelroos, ook wel herpes zoster genoemd, kan zorgen voor/leiden tot een jeukende, pijnlijke huiduitslag met blaasjes en wordt veroorzaakt door het varicellazoster virus (VZV). Bij kinderen veroorzaakt dit virus waterpokken, een ziekte die ruim 95% van de Nederlandse volwassen bevolking heeft gehad. Na genezing van waterpokken blijft het virus ‘slapend’ aanwezig in het lichaam. Als gevolg van een geleidelijk minder effectief afweersysteem, kan het weer opleven naarmate men ouder wordt – en gordelroos veroorzaken. Dit gebeurt bij 1 op de 4 Nederlanders. Bij 5 tot 30% van de mensen met gordelroos kan zenuwpijn ontstaan.

Symptomen van gordelroos
Kenmerkend aan gordelroos zijn de rode vlekjes en met vocht gevulde blaasjes op de huid.
Deze blaasjes zitten doorgaans aan één bepaalde kant van het lichaam en vormen vaak een band of gordel – daar komt de naam gordelroos vandaan. Na 10 tot 14 dagen drogen de blaasjes in tot korstjes en gaat de gordelroos vaak vanzelf over.

Behandeling
De blaasjes zijn één tot twee weken lang besmettelijk voor mensen die nog geen waterpokken hebben gehad. Het vocht uit de blaasjes zelf kan geen gordelroos veroorzaken. Een effectieve behandeling van gordelroos is er niet, daarom is de behandeling meestal gericht op voorlichting en pijnverlichting. Inenting tegen waterpokken en gordelroos is mogelijk, maar omdat deze vaccinaties niet in het rijksvaccinatieprogramma zitten, zijn de kosten ervan voor eigen rekening. Inenten helpt niet op het moment dat je gordelroos hebt, maar kan wel helpen in het voorkomen dat je het later wellicht nog een keer krijgt.

aandachtvoorgordelroos.nl.

Meer weten over gordelroos:
www.rivm.nl/gordelroos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*