Golddiggers en goudhaantjes: een prima combinatie?

Een goudhaantje met de schaapjes op het droge.  Deze dubbele metafoor heeft een bijzondere aantrekkingskracht. Het helpt als je een 40 jarige goudhaan bent, maar ook 80 jarige welgestelden hoeven zich in principe geen zorgen te maken om een soort van levensgezel(in) te bemachtigen. Want, wat is er aan de hand? Het blijkt dat single dames met een relatiebehoefte weliswaar criteria formuleren over hun nieuwe partner, maar daarbij is er één criterium dat er met kop en schouders bovenuit steekt: is de man financieel onafhankelijk… of nog beter: heeft ie genoeg geld om zichzelf en mij te onderhouden? Mannen die op zoek zijn naar een vrouw houden zich hier nauwelijks mee bezig; het gaat hen veel meer om uiterlijk, voorkomen en aardig/lief.

Dus dat is dan een perfecte match. Er is in onze samenleving een negatieve houding tegen dit soort combinaties. De betreffende dames zijn golddiggers en alleen maar uit op kapitaal – en dat is ‘slecht’. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Het is al veel langer bekend dat tieners en twintigers die aan het daten slaan ook een heel scala impliciete voorwaarden in hun onbewuste hebben. Misschien niet voor de vluchtige relatie, maar als het serieus wordt kijken jonge mannen naar vruchtbaarheidskenmerken en vice versa: de jonge vrouw zal in het algemeen ook (on)bewust nadenken over de vraag: Is dit de man die mijn gezin een toekomst kan geven?

Wij senioren hoeven ons niet meer te bekommeren over vruchtbaarheid, want klaar is klaar! Dus wat zou er moreel op tegen zijn als datende vrouwen en mannen eigen verwachtingen en wensen formuleren over een nieuwe partner? Beide nieuwe daters willen waarschijnlijk een lekker leven, en als dat lekkere leven wordt ingevuld met financiële vrijheid doordat de partner goed in de slappe was zit: so what?

Dus… golddiggers zijn mensen die een comfortabel leven zoeken en als de andere partij dat ook een prima plan vindt staat niets hun in de weg. Als er kinderen/erfgenamen in het spel zijn, is het dan misschien wel een goed idee een testament te formuleren om gekissebis na een overlijden in de familie te voorkomen.  En voor beide daters geldt: neem geen overhaaste besluiten, maar leer elkaar eerst beter kennen. Maar zoeken naar het meest perfecte leven, dat is geen moreel probleem.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*