Glorie Gloriosa?

 

Op de bijgevoegde foto kun je een tekening zien die ik maakte van de twee nu bloeiende Gloriosa’s in mijn huisje. (de foto bij de vorige column was trouwens van twee soorten Kornoeljes in mijn tuin, ook eigen foto).

Eigenlijk moet ik zeggen: ‘zielige Gloriosa’. Hier is zijn verhaal: vorig jaar kocht ik een grote plant met roze Gloriosa’s. Ik had altijd de rood-met-gele soort gehad, en vond deze lichtroze beeldig. Hij was al bijna uitgebloeid, maar dat gaf niet, want nu had ik de knol en ik zou er volgend jaar vanaf het begin van kunnen genieten.
Bij het opgraven van de knol bleken er twee te zijn. Mooi, ik plantte dus een knol in het vroege voorjaar, om de tweede wat later te doen: gespreide bloei. Hij kwam geweldig op. Twee grote stevige stengels. Ik zetten hem in het huisje, een beetje nachtvorst zou het huisje wel tegenhouden. Maar het werd echt koud en ik heb hem niet op tijd binnengehaald…de stengels waren afgestorven. Ok, ik laat dat een tijdje staan, en wie schetst mijn vreugde als hij nog eens een keer twee stengels maakt! Niet zo stoer als de eerste twee, maar toch.
Toen kwam vijand nummer twee: een rups. Er werd aan de twee planten geknaagd. Ze hadden inmiddels bloemknoppen, maar het blad toonde telkens vraat. Zonder slijmspoor, dus geen slak. Ik kon het beest maar niet vinden. Gisteren is de laatste knop gesneuveld. Is dat een tragisch verhaal of niet.


De andere knol heb ik later geplant en die heeft nu een wolk van prachtige bloemen. Alleen de kleur! Die is fel oranje geworden! Hoe kan dat nou? Ik had nu eindelijk een lichtroze gekocht, maar het is met de volgende knol veranderd. Zou hij jaar na jaar meer teruggaan naar de oerkleur van Rood/geel? Die heb ik trouwens ook, en overvloedig in bloei. Voor een vriendin maak ik er een tekening van. De bladeren van de Gloriosa hebben aan het eind een klein krulletje. Dat is aan de binnenkant ruw, zodat hij daarmee iets kan vastpakken. Hij slingert dus niet, maar grijpt met deze bladuiteinden wat hij pakken kan om omhoog te komen. Hij pakt ook je vinger. Een tip; als je op Google Gloriosa tikt en dan op de afbeeldingen, zie je een eindeloze reeks foto’s, de ene nog mooier dan de andere.
Het hele bladerdak in het huisje bestaat uit ranken van de rode Gloriosa en de wit/paarse Clematis. De laatste bloem van de Clematis is nu verdord (heel laat), dus ik ga maar eens flink snoeien in het bladerdak.

Was u ook zo treurig over de droogte in de tuin? Je kunt wat betreft de struiken de regen niet vervangen, en het begint echt zorgelijk te worden. Een witte Wisteria heeft alleen nog verdorde bladeren en een roos heeft alleen dor geel blad…waar moet dat heen. De potten kan ik bijhouden met gieten, maar de struiken…Wij houden ons hart vast.

Liebje Hoekendijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*