Gezonder leven via BTW-heffingen

Nog nooit eerder is er dag in, dag uit zoveel aandacht voor gezond leven, bewegen, preventie, goed eten. En heeeeel langzaam lijkt er ook in de samenleving een kentering op gang te komen. Vroeger was alles uit de biologische winkel smerig en duur, maar tegenwoordig haken grote supermarktketens maar al te graag in op de trend naar de vraag om biologisch verantwoord eten.

Verandering van gedrag is als een diesel: heel langzaam en succes niet gegarandeerd. Toch heeft de politiek/de overheid een prima middel in handen om dit soort processen te versnellen: de belastingheffing. Het idee is natuurlijk te kinderlijk voor woorden: verhoog de BTW op producten die niet bijdragen aan een gezonder leven en verlaag de BTW op gezonde producten.

Met de aankomende verhoging van het lage BTW-tarief van 6 naar 9% is daar nog niet echt bij stilgestaan: Wie anders zou dan de BTW op drinkwater rustig meeverhogen naar 9%?  Het zou juist het idee zijn: Breng suikerhoudende frisdranken naar 21% BTW en verlaag die op water naar 0%.  Dat is een win-win situatie  voor de schatkist en de gezondheidszorg in Nederland.

Als de politiek ergens op kan sturen, is het wel de belastingheffing: maak daar dan gebruik van.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*