Gemeenten moeten contant geld accepteren

Een beetje vreemde situatie: er waren flink wat gemeenten waar je niet langer met contact geld kunt betalen, maar alleen maar kunt pinnen. Dat gaat bijvoorbeeld om aanvragen van paspoorten, rijbewijzen of andere overheidsdocumenten. Is sowieso een vreemd idee, want als de overheid ook al geen bankbiljetten meer accepteert, waarvoor zou het er dan nog zijn?

Maar goed, deze pin-only gemeenten zijn nu teruggefloten door de Europese Centrale Bank, omdat ‘pin-only’ in strijd is met de Europese regelgeving. Europese bankbiljetten en -munten hebben krachtens Europees recht de status van een wettig betaalmiddel.

De ECB stelt dat de mogelijkheid van contante betaling belangrijk blijft voor bepaalde
groepen in de samenleving. Door contante betalingen kan iemand bijvoorbeeld beter zicht houden
op zijn uitgaven. Het mogelijk maken van dergelijke betalingen zorgt er voor dat niemand wordt uitgesloten. Het verstrekken van documenten als paspoorten en rijbewijzen is voor burgers bovendien essentiële dienstverlening van de gemeente die alleen daar wordt verstrekt. Volgens de ECB leidt een pin only-beleid tot de uitsluiting van burgers. Burgers zouden de keuze voor contant betalen niet hoeven te rechtvaardigen, aldus de ECB.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*