Frankrijk: wie heeft het nog niet ontdekt?

| Geen reacties

Frankrijk: wie heeft het nog niet ontdekt?

Waar doet dit prachtige veelzijdige land u aan denken? Parijs? Croissants? Tour de France? Champagne? Kortom het is een land met voor ons veel herkenbare dingen. Ook is het een land waar veel cultuur voorkomt. Grotten met tekeningen uit de oudheid, middeleeuwse kastelen en niet te vergeten de schilderkunst met onze eigen Vincent van Gogh. Het is ook dit veelzijdige dat jaarlijks vele toeristen naar Frankrijk trekt. De vele hotels, campings en vakantiewoningen in dit land biedt de toerist altijd wel een onvergetelijk verblijf voor zijn bezoek. Wat of u nu naar Frankrijk komt voor de drukte van Parijs, de bergen in de Alpen, het rustige binnenland of de mondaine Cote d’Azur, er is voor ieder wat wils.

 

Parijs!
Parijs is de hoofdstad en regeringszetel van Frankrijk. Het is ook een departement. Met 2,25 miljoen inwoners in de gemeente Parijs zelf en ruim 11 miljoen in het hele stedelijke gebied, met inbegrip van de banlieues (voorsteden) en de forensensteden daaromheen, is het de grootste stad van Frankrijk en de negende stad van Europa (en het vierde stadsgebied van Europa, na Moskou, Istanboel en Londen). Volgens de schattingen van het Institut national de la statistique et des études économiques had de stad Parijs zonder de agglomeraties in 2009 2.257.981 inwoners (Parijzenaars, in het Frans Parisiens enParisiennes), terwijl dit er inclusief de agglomeraties in 1999 al 11.174.740 waren.
Het volledige oppervlak van Parijs en alle agglomeraties bedraagt 2723 vierkante kilometer.  De stad wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Seine. Parijs is gesticht op het Île de la Cité, maar is inmiddels zo groot geworden dat de stad een gebied van zeven heuvels beslaat. In dit gebied lagen vroeger aparte dorpen, die nu een onderdeel van Parijs zijn. Parijs wordt tegenwoordig naast Londen, New York en Tokio beschouwd als een van de vier grote wereldsteden.
In Europa en in de wereld was Parijs al vroeg een centrum van cultuur. De stad ligt op een kruispunt van allerlei verschillende handelsroutes. De stad is tegenwoordig zeer internationaal georiënteerd dankzij een uitgebreide infrastructuur over land en in de lucht. In 2004 werd Parijs bezocht door een recordaantal toeristen (25 miljoen) volgens cijfers van het Office du Tourisme et des Congrès de la capitale française.
Al in de 10e eeuw, toen de Notre Dame en een aantal abdijen werden gebouwd, was Parijs een van de belangrijkste steden van Frankrijk en daarnaast een belangrijke plaats voor het christendom. Sinds de 13e eeuw is het bij uitstek een stad waar onderwijs, kunst en recreatie een zeer centrale plaats innemen. Deze ontwikkeling is historisch mede het gevolg van decentralistische politiek die eeuwenlang binnen Frankrijk is gevoerd toen dit een republiek en een monarchie  was. Binnen het kader van deze politiek werd zeer veel betekenis aan de hoofdstad toegekend. Sinds de jaren 1960 wordt het politieke beleid binnen Frankrijk gekenmerkt door decentralisatie en deconcentratie, waardoor er iets meer evenwicht binnen de landsgrenzen is ontstaan.

Provence!
De Provence is een gebied in het zuidoosten van Frankrijk en grenst in het oosten aan Italië, in het westen aan de rivier de Rhône, in het zuiden aan de Middellandse Zee en in het noorden aan de Baronnies en de Alpen.
De totale oppervlakte van de Provence bedraagt ca. 31.500 km2.
Kenmerkend voor de Provence is een mediterraan reliëflandschap met vlakten en bergen. In het oosten, van de Mont Ventoux tot aan de Calanques in het zuiden, wordt de Provence begrensd door kale bergketens en beboste heuvels. In het westen bevinden zich de vlaktes van Comtat en Crau en de moerassen van de Camargue.
Het landschap van de verschillende departementen is ongekend veelvormig.

 

Vaucluse!
De Vaucluse, gelegen in het noordwesten van de Provence en een van de kleinste departementen van Frankrijk, wordt omsloten door de Rhône in het westen, de Durance in het zuiden en de uitlopers van de Alpen in het oosten.

De meest in het oog springende gedeeltes van de Vaucluse (opp. 3540 km2) zijn de grote vlakte Comtat Venaissin en de poreuze kalkstenen hoogvlakte Plateau de Vaucluse, die onderaards een uitgestrekt stelsel van rivieren en grotten herbergt. De noordelijke zijde van dit plateau wordt beheerst door de 1909 meter hoge Mont Ventoux. Halverwege de Middellandse Zee en de Alpen ligt het Lubéron-gebergte, een regionaal natuurpark dat door de UNESCO eveneens wordt erkend als biosfeerreservaat (165.000 ha). Het gebergte wordt door het dal van de Lourmarin in het westelijke Petit Lubéron en het oostelijke Grand Lubéron. Le Petit Lubéron is een door ravijnen en kloven uitgesneden plateau van maximaal 700 meter hoog en begroeid met zomergroene eiken, atlasceders, beuken en grove dennen.

Le Grand Lubéron valt op door brede ronde toppen die meer dan 1000 meter hoog kunnen zijn en begroeid zijn met steeneiken en rozemarijnstruiken. De rivier de Sorgue staat bekend om zijn mysterieuze bron, die de grootste waterlozing van Europa heeft. De exacte oorsprong van het water is nog steeds onbekend.

 

Cote d’Azur!
Alleen al de naam, de Cote d’Azur , spreekt tot de verbeelding. De franse zuidkust met haar grillige kuststroken, charmante vissersdorpjes en mondaine badplaatsen is sinds begin 1900 een gewilde vakantiebestemming. Geen wonder, de aangename temperaturen, de zon die bijna altijd schijnt en de stranden van de Cote d’Azur bieden u de gelegenheid te genieten van een onbezorgde strandvakantie. De bezienswaardigheden in deze uitnodigende streek zijn legio.

De parfumstad Grasse is een aanrader evenals de badplaatsen Cannes en Nice. Het pittoreske St Paul de Vence is zeker een bezoek waard. De intensiteit van de kleuren van de Provence zijn legendarisch, beroemde schilders als Renoir, Matisse en Cezanne hebben de Provence op doek vastgelegd. Ook schrijvers konden de Cote d’Azur niet weerstaan, Hemingway, Somerset Maugham en Thomas Mann hebben allen aan de Riviera gewoond. De belangrijkste representant van de provencaalse literatuur is echter Frederic Mistral. U zult in iedere provencaalse stad of dorp een straat tegenkomen die naar hem is vernoemd.
Kunst en Cultuur vindt u overal aan de Cote, de meeste steden en dorpen hebben een rijke historie waarvan vele oude gebouwen getuigen, de plaatselijke syndicat’s d’initiatives zijn u graag terwille met informatie. Ook voor kunst kunt u bijna nergens zo goed terecht als in de Provence, het aangename klimaat en de heldere kleuren lokken menig kunstenaar naar het zuiden zodat u in elke stad of dorp wel een galerie vindt.

 
Heerlijk onbezorgd op vakantie in dit mooie land??
Een goede tip: kijk op  http://www.enpleinsoleil.nl/vakantiewoningenfrankrijk


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.

*


Naar boven