Fietsen? OK, maar dan wel comfortabel!

| 1 reactie

Fietsen? OK, maar dan wel comfortabel!

De laatste jaren is de elektrische fiets steeds populairder geworden. Door de komst van de elektrische fiets is het voor mensen met een minder goede conditie mogelijk om rond te toeren, door de stad te fietsen of zelfs op fietsvakantie te gaan. Een elektrische fiets maakt het fietsen een stuk gemakkelijker en comfortabeler. In dit artikel zullen wij u wegwijs maken in de wereld van de elektrische fiets.

 
Welk model?
Voor u een elektrische fiets koopt is het handig om van te voren te bedenken waarvoor u de fiets gaat gebruiken. Gaat u vooral fietsen in de stad, gaat u lange afstanden fietsen of wilt u op ruwer terrein gaan fietsen? Voor al deze  wensen zijn er verschillende modellen elektrische fietsen op de markt. U kunt meestal bij een fietswinkel een proefrit maken, waardoor u zelf kunt ervaren hoe de verschillende fietsen werken en welk model het beste bij uw voorkeuren past.

 
Deze fiets heeft dan wel een accu
De accu van een elektrische fiets is een onderwerp waar wel een apart artikel over geschreven kan worden. Bij bijna elke nieuwe elektrische fiets die op de markt komt, wordt weer een nieuw soort accu geleverd. Hoeveel kilometer de accu van een elektrische fiets meegaat wordt aangeduid met de actieradius. Het gemiddelde aantal kilometers dat een accu meegaat ligt momenteel tussen de 50 en 60 kilometer. De accu’s worden door nieuwe ontwikkelingen steeds beter gemaakt.
Hoelang uw accu meegaat hangt o.a. af van:

  • Hoeveel u de accu gebruikt terwijl u fietst. Gebruikt u de trapondersteuning de hele tijd, of bijvoorbeeld alleen maar met tegenwind?
  • De leeftijd van de accu. Na verloop van tijd kan de accu teruggaan in kwaliteit. Dit heeft te maken met hoe vaak de accu is opgeladen.
  • Hoe uw accu behandeld wordt in de winter. Laat uw accu niet de hele tijd aan het stroom zitten wanneer u de fiets niet gebruikt. Het verstandigste is om de accu niet in een koude schuur achter te laten en deze op te laden wanneer de accu bijna leeg is.

Om het meeste uit uw accu te halen dient u niet na elk kleine ritje de accu weer op te laden. Hierdoor kan uw accu sneller verouderd raken. Daarom kunt u het beste uw accu bijna leegrijden en hem dan helemaal opladen. Bij het opladen is het belangrijk dat u eerst de accu-oplader aansluit op uw fietsaccu en daarna pas de accu-oplader op het stopcontact. Wanneer u dit in andere volgorde doet is er een verhoogde kans op kortsluiting.

De meeste elektrische fietsen hebben tegenwoordig accu’s die gemakkelijk van de fiets af te halen zijn voor het opladen. Een voordeel hiervan is dat u gemakkelijk de accu van uw elektrische fiets binnen kunt ophalen. Ook kunt u hierdoor voor de lange afstanden een extra accu aanschaffen of uw accu verwisselen voor een accu met meer vermogen.

Oplaadpunten & fietsvakantie
Zoals gezegd kan de accu van een elektrische fiets een flink aantal kilometers mee. Ondanks dit kan het nog steeds voorkomen dat u zonder stroom komt te staan. Zeker wanneer u ritten maakt van meerdere dagen of op fietsvakantie bent. In Nederland komen er steeds meer oplaadpunten voor de accu van uw elektrische fiets bij. Op dit moment heeft Nederland 2031 oplaadpunten voor elektrische fietsen. Vooral bij overnachtingsplaatsen komen er steeds meer mogelijkheden om op te laden. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om op fietsvakantie te gaan met een elektrische fiets Steeds meer organisaties bieden fietsvakanties aan met fietsroutes speciaal voor een elektrische fiets. Deze fietsroutes gaan langs punten waar u de accu van een elektrische fiets gemakkelijk kunt opladen.

 

Elektrische vouwfiets
In fietsenwinkels en op internet zijn zeer veel verschillende modellen en series te vinden van elektrische fietsen. Wist u dat er ook een elektrische vouwfiets te koop is? Deze fiets is gemakkelijk overal mee toe te nemen. De meeste elektrische fietsen zijn al snel heel zwaar en moeilijk te vervoeren wanneer u niet wilt fietsen, in tegenstelling tot een elektrische vouwfiets. Uiteindelijk gaat het erom welk model u het beste vindt fietsen en het beste bij uw wensen past.

 

 

 

 

Bas Veldhuizen

 


Eén reactie

  1. Op http://www.laad.nl is een nog completer overzich aan oplaadpunten te vinden

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.

*


Naar boven