Erkenning (en meer AOW) voor senioren uit Suriname

In de Voorjaarsnota kwam het kabinet eindelijk met een compensatie voor Surinaamse senioren. Daarmee lijkt een einde te komen aan een jarenlange strijd voor erkenning voor Surinamers die geen AOW krijgen over de periode dat zij in Suriname woonden in de jaren dat het nog onderdeel was van het Koninkrijk der Nederlanden.

Zij ontvangen als gevolg daarvan een gekorte AOW met alle vervelende koopkrachteffecten die daarbij horen. ANBO is blij met het feit dat het kabinet nu erkent dat deze groep senioren een dusdanig bijzondere positie innemen dat compensatie op zijn plaats is. Over de regeling is nog wel veel onduidelijkheid.Het kabinet stelt €122 miljoen ter beschikking. De huidige groep omvat ongeveer 30.000 personen. De compensatie komt dat neer op ruim €4.000 per persoon. ANBO gaat ervan uit dat het een belastingvrije uitkering wordt, conform de wens van de Commissie Sylvester.

Mocht de compensatie toch belast zijn, dan moeten de betrokkenen meer inkomstenbelasting gaan betalen en ontvangen zij minder toeslagen. Dan gaat nog een flink deel van de uitkering af.

Bron: https://www.anbo.nl/nieuws/eindelijk-erkenning-voor-senioren-uit-suriname

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*