Emile Zola

De beroemde schrijver Émile Zola is geboren in Parijs op 2 april 1840. Zijn vader was Italiaans, zijn moeder Française. Hij stierf op 29 september 1902 in Parijs. Tussen deze geboorte en dit sterven ligt een intensief leven dat velen in beroering bracht. Zola is met name bekend om zijn J’accuse, waarin hij een juridische dwaling tegen Dreyfus probeert tegen te gaan.

Maar daarvoor ontstaat bij hem het simpele en geniale idee om nieuw werk te baseren op de wetenschappelijke aandacht van die tijd, namelijk het ontrafelen van aanleg en omgeving. Vanaf februari 1869, hij is dan nog geen negenentwintig jaar, begint hij de schets te maken van een monumentaal levenswerk, de cyclus van de Rougon-Macquart, waarvan de eerste roman in 1871 verschijnt: Het fortuin van de Rougons. Hij weet niet hoeveel delen het zal worden, maar wanneer hij sterft heeft hij in vierentwintig jaar twintig delen geschreven. Hij schreef de cyclus met de kracht van de wetenschapper en de verve van de romancier en de vastbeslotenheid van een gedreven man die zijn voornemen tot een goed einde wil brengen.

Deze magistrale serie komt in een nieuwe vertaling door Martine Delfos, uitgegeven door uitgeverij SWP, gefaseerd beschikbaar. Vanaf dit moment zijn de drie eerste delen beschikbaar:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*