Eigen huis en met pensioen? Verkopen maar!

Bestaande koopwoningen waren in april 7,4 procent duurder dan in april 2016. Dat is de hoogste prijsstijging na maart 2002. Sinds juni 2013 is sprake van een stijgende trend van de huizenprijzen. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Prijzen 16,7 procent hoger dan tijdens dal in juni 2013
In augustus 2008 bereikten de woningprijzen een piek. Vervolgens daalden de prijzen tot een dieptepunt in juni 2013 . Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Ten opzichte van de piek is het prijsniveau 8,3 procent lager. Vergeleken met het dal zijn de prijzen gemiddeld 16,7 procent hoger. Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in april 2017 ongeveer even hoog als in het voorjaar 2006.

De prijsstijgingen komen in alle regio’s voor!

Dus wat is wijsheid?  Als de hypotheek al afgelost is of zijn einde nadert is het natuurlijk lekker om die woonlasten niet meer te hebben. Maar het vermogen blijft natuurlijk dan in de stenen zitten. En misschien is het huis ook niet zo geschikt om de laatste decennia in door te brengen.  Dan is het slim om het huis te verkopen en iets anders te gaan huren.

Stel je bent 65 (de magische datum blijft) en het huis heeft een waarde van 200.000 euro. Verkoop het, en het geld staat op de bank.  Via beleggingen of deelname in crowdfunding is laten we zeggen toch 5% rente een haalbaar iets. Dat levert 10.000 per jaar op, ruim genoeg om een appartement te gaan huren. En het voordeel is dat je nu ruime middelen hebt om leuke dingen in het leven te gaan doen: boek een cruise, ga op vakantie.

 

 

 

 

 

 

 

1 thought on “Eigen huis en met pensioen? Verkopen maar!

  1. Gerard Vroech Beantwoorden

    Klopt bijna als een bus, als je je natuurlijk wel bedenkt dat als je ‘aan het geld komt’ die renteberekening niet meer opgaat. Maar goed: het is een voorbeeld. Bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*