Een fles wijn per dag : gewoon doen!

Met voedsel en drank in relatie tot gezondheid blijf je (glim)lachen, of eigenlijk is het om te huilen. Wie al decennia de kranten leest, zal het ongetwijfeld opvallen dat er niet echt consensus is over wat goed voor je is. Dan is melk niet te missen, maar dan wordt het weer afgeraden.  Yoghurt is prima, maar soms ook niet. Vlees geeft eiwitten en bouwstoffen, maar je kunt er ook ziek van worden.  Van een hoop producten buitelen de gezondheidsclaims over je heen of juist het tegenovergestelde.  Waren we maar allemaal koeien: op het menu staat dagelijks maar één ding: gras.

Eén van de meest besproken onderwerpen is drank waarin alcohol zit. Fransen en Italianen leven langer omdat ze per dag van kinds af aan rode wijn drinken. Of was dat juist weer een mythe? Want het blijkt dat Duitsers, Luxemburgers en Tsjechen bijvoorbeeld meer rode wijn drinken dan Fransen. Eh?  De huidige richtlijnen voor inname van rode wijn gaan nu uit van twee glazen per dag: dat is het niveau waarin eigenlijk nauwelijks schade wordt veroorzaakt en toch enkele goede eigenschappen van wijn kunnen worden behouden.

Maar nu dan? Er is een Finse alcoholdeskundige, Kari Poikolainen, die in zijn nieuwe boek, Perfect drinking and its enemies, betoogt dat het allemaal maar onzin is, gebaseerd op morele overwegingen, fout onderzoek, slecht beleid. Rode wijn drinken is geweldig en leidt tot een lang en gelukkig leven, als het maar geregeld wordt ingenomen en niet teveel. Dat niet teveel ziet deze deskundige als om en nabij een fles per dag.

50pluswereld gaat over deze opvatting geen oordeel vellen, want dat zou de zoveelste mening worden over dit thema. Je kunt het hele voorwoord van het boek op deze pagina lezen (klik!). Maar stiekem hopen we natuurlijk dat deze Finse expert het eindelijk bij het rechte eind heeft.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*