Domotica: Een slim huis

Het huis waar je in woont moet natuurlijk toekomstbestendig zijn, en met toekomst bedoelen we natuurlijk onze eigen toekomst. Met het vorderen van de jaren zou het wel prettig zijn als het huis waarin we wonen een beetje meedenkt met ons en niet dat we zelf overal aan moeten denken – en handelen.

Tot een paar jaar geleden had je in Amsterdam een permanente tentoonstelling in het ‘Huis van de Toekomst’ waar je duidelijk werd geinformeerd wat er allemaal mogelijk is aan huisautomatisering. Dat ging zelfs zover dat de koelkast registreerde dat je een pak melk of wat dan ook uit de koelkast haalde: de koelkast noteerde dat alvast in een electronisch boodschappenbriefje. Heerlijk toch? Die toepassing is het (nog) niet geworden, maar er komen nu wel steeds meer nieuwe mogelijkheden om een slim huis te maken.

Domotica is hier de term waaronder de volgende huisfuncties vallen:

  • Zorgen, alarmeren
  • Communicatie, veiligheid
  • Werken, telewerken
  • Ontspannen, televisie
  • Comfort, verwarming, ventilaties, lichtmanagement, zonwering
  • Energie, telemetrie
  • Gebouwen, beheersystemen, bewaking

 

Maar als je de informatie tot je neemt die hierover is gepubliceerd, is er nog een hele weg te gaan. Het ideale meedenkende en bewakende huis is nog wel toekomstmuziek. Het zou mooi zijn dat je het huis binnenkomt met een iriscan, waarna het huis je hartelijk welkom heet en vraagt naar je wensen. De verwarming is geregeld, de koelkast is weer op peil (want de leverancier heeft de boodschappen al lang afgeleverd), de stofzuigrobot is klaar en er klinkt een muziekje die precies weergeeft hoe jij je voelt. Als je neerploft begint de massage terwijl het led-scherm je informeert over het laatste nieuws en uiteraard de huisboodschappen laat zien. Enzovoort, enzovoort. Maar goed, het zal ooit nog wel eens zover komen.

Zie voor bronnen en tips:

www.domotica.nl

smart homes

www.domotica-entron.nl

 

1 thought on “Domotica: Een slim huis

  1. Kiki Beantwoorden

    De verschillende functies zoals genoemd in het artikel kunnen net als bijv. een traplift, ervoor zorgen dat mensen langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Dat is fantastisch en voor mijn gevoel de toekomst waar we naar toe willen. Niet oudere mensen uit hun vertrouwde omgeving halen, maar kijken wat we kunnen doen om hun vertrouwde omgeving veilig en toekomstbestendig te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*