DenkTank 2023 presenteert oplossingen voor betekenisvol ouder worden in de toenemende vergrijzingsgolf

Afgelopen dinsdag presenteerden de 20 deelnemers van de Nationale DenkTank 2023 hun oplossingen voor de vraag “Hoe kunnen ouderen in de vergrijzingsgolf betekenisvol ouder worden, en hoe ziet een inclusieve samenleving er voor ouderen uit?”.

Stichting de Nationale DenkTank bestaat uit jonge denkers en doeners met een frisse blik. Met gedegen analyses en innovatieve ideeën wil de Stichting de Nederlandse maatschappij vooruithelpen. Daartoe organiseert de Stichting jaarlijks een Nationale DenkTank waarin 20 jonge, ambitieuze denkers en doeners vier maanden lang hun tanden zetten in een maatschappelijke uitdaging.

Tijdens deze 18e editie van de Nationale DenkTank stond een maatschappelijk vraagstuk centraal dat al jaren wordt benoemd, maar waarmee amper voortgang wordt geboekt: de vergrijzingsgolf in Nederland. Twee voorbeelden van de onconventionele oplossingen van de DenkTank zijn Buurtwortels (korte, krachtige en kleine initiatieven van 60-plussers, die een ontmoeting tussen buurtgenoten moet stimuleren) en Mantelzorg & Jij (een proactieve benadering om mantelzorgers betere ondersteuningsmogelijkheden te bieden). Mantelzorg speelt namelijk een cruciale rol in de vergrijzingsgolf, en het blijkt dat er veel meer mantelzorgers beschikbaar zijn dan gedacht. Zo staat in de position paper die hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp samen met twee deelnemers aan de DenkTank 2023 heeft geschreven.

Rudi Westendorp is als expert betrokken bij de DenkTank, en hij is tevens directeur van Reable Nederland, dat heldere en bruikbare oplossingen biedt voor een inclusieve samenleving voor ouderen.

Het analyserapport van de NDT’23 geeft een helder overzicht van de belangrijkste knelpunten en oplossingen voor veranderingen in Nederland die zo hard nodig zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*