Pleidooi voor De waan van de dag

Een mens loopt een aantal keren in zijn of haar leven tegen zingevingsvraagstukken aan: wat heeft het hier voor zin, wat moet ik met mijn leven, ik zie het even niet meer zitten.

Iedere levensfase kent zo zijn eigen zingevingsvragen: het begint al met puberende tieners, en daarna zijn het vaak de roemruchte overgangen in levens-decennia: mensen worden 30 (dag jeugd), worden 40 (is dit alles wat het leven te bieden heeft?) , worden 50 (over the hill), worden 60 (beginnend verlies aan levenskracht, realisatie van ‘oud’), worden ouder dan dat (doelloosheid, wachten op godot).

Het opdoemen van levens- of zingevingsvragen kan natuurlijk ook worden geïnspireerd door praktische omstandigheden (relatieprobleem, werkloosheid,  financiële zorgen en armoede, slechte woonomstandigheden) en het is maar net welke veerkracht je kunt opbrengen om hiermee om te gaan.

Ook levensfase-zingevingsvragen zijn direct verbonden met veerkracht en mindset, maar misschien nog meer met de ruimte die je geeft aan het piekeren en peinzen.  Bertolt Brecht schreef in zijn Die Dreigroschenoper : “Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral” en dat geldt in feite in afgeleide vorm ook voor levensvragen. Als de waan van de dag je volledig in beslag neemt, is de ruimte voor levensvragen beperkt. Vaak is die waan een betaalde baan en als hier de routine uit wegblijft en je energie daar volledig naar toestroomt, lacht het levensgeluk je tegemoet. Dat is natuurlijk niet zo, maar het is bedoeld om te verduidelijken dat flinke afleiding in het dagelijkse leven je een eind op weg helpt om dit soort gedachten terzijde te schuiven.

Dat wordt wel lastig als je geen opgroeiende kinderen hebt die alle aandacht opeisen of wanneer je door crisis of leeftijd geen werkzaam leven meer hebt. Het is dan noodzakelijk om opnieuw je levensdoelen te formuleren, een herformulering te maken van je leven zoals dat op dat moment is. Omstandigheden veranderen met de jaren, daar is niet zoveel aan te doen, dus het komt er op aan om zelf in actie te komen om een gewijzigde zin aan het leven aan te brengen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*