De kunst om afgevallen te blijven : als je leefstijl maar goed zit!

Afvallen is moeilijk. Je eet anders en minder dan normaal en die lekkere chocola waar je met gemak een hele reep van op kon, heb je helemaal van het menu geschrapt. Je bent de hele tijd bezig om maar niet aan eten te denken. Kortom, het valt allemaal niet mee. Gelukkig krijg je er ook heel wat voor terug. Nadat je een paar kilo’s bent kwijtgeraakt, merken mensen op dat je er goed uitziet, je past dat leuke bloesje weer en je conditie gaat langzaam maar zeker vooruit. Fijn!

Dan slaat de stress toe. Het loopt even niet zo lekker op je werk, er is wat gedoe met vrienden of je beste vriendin loopt te tobben met haar gezondheid en je maakt je zorgen. Waar eerst de kilo’s er nog af vlogen, stagneert het nu. Het feit dat er overal om je heen veel en lekker eten te krijgen is, helpt ook niet mee. Voor je het weet, sta je bij de benzinepomp een grote zak drop af te rekenen of ga je uiteindelijk als je moe en hongerig in de supermarkt bent toch voor de bijl nadat je al die eerdere verleidingen hebt weten te weerstaan.

Iedereen die aan het afvallen is, weet hoe lastig het is en weet ook dat terugval en verleiding constant op de loer liggen. Afvallen is moeilijk, maar misschien nog niet eens het allermoeilijkst. Het allermoeilijkste is afgevallen blijven. Een streng dieet een tijdje volhouden lukt eventueel nog wel, zeker als je als beloning het getal op de weegschaal ziet slinken. Maar dan? Niemand wil de rest van zijn leven op dieet, dat is menselijkerwijs niet vol te houden. Een heel leven jojoën is ook geen aanlokkelijk vooruitzicht. En nee, dat wondermiddel waardoor je ongebreideld lekkere dingen kunt eten zonder er een gram van aan te komen, bestaat ook niet.

Waar het wel om gaat? Maat houden. Alles eten wat je lekker vindt, maar niet te veel. Geen ingewikkelde dieetvoorschriften dus. Het gaat om een leefstijl waarbij maat houden een gewoonte is geworden. Een gewoonte, zodat je er niet de hele tijd aan hoeft te denken en het min of meer op de automatische piloot gaat. Een leefstijl die terugval en verleiding het hoofd biedt. Omdat er altijd moeilijke periodes zullen zijn en omdat je altijd in verleiding zult worden gebracht. Een blijvende verandering in je eetgewoonten zonder terugval bestaat niet. Zonder terugval geen blijvende gedragsverandering. Af en toe een terugvalmoment hoort erbij. Een wereld zonder verleidingen bestaat ook niet. Goed omgaan met terugval en verleiding bestaat wel. Daarover gaat dit boek. Gebaseerd op wetenschappelijke kennis over psychologie, eten, afvallen en veranderen geven we je een handreiking om beter te worden in het managen van je gewicht. Het doel is dat jij meer controle hebt over wat en hoeveel je eet, waardoor je lekkerder in je vel zit.

De 12 gouden tips samengevat:

 1. Ga niet op dieet. Echt niet.
 2. Word je bewust van alle marketingtrucs die bedoeld zijn om ons meer te laten eten (bijvoorbeeld een veel te grote portie ‘medium’ of ‘normaal’ noemen).
 3. Vraag jezelf af wat voor jou de dwingende noodzaak is om te veranderen. Waar doe je het voor?
 4. Word je bewust van wat je op een dag eet, wat je eetgewoonten zijn, en je sterke punten en je zwakke punten daarin.
 5. Maak een plan en zet dit op papier. (En niet alleen: ik wil 5 kilo afvallen, maar welke concrete acties ga je waar en wanneer uitvoeren?)
 6. Schakel je sociale omgeving in. Alle hulp is welkom.
 7. Pas je thuisomgeving aan: haal geen grote eetvoorraad in huis en berg alle verleidelijke etenswaren goed buiten het zicht op. De buitenwereld kent al genoeg verleidingen.
 8. Monitor je resultaten. Geef jezelf feedback en stuur zo nodig bij.
 9. Maak vast een plan voor valkuilen die je verwacht. Wat zijn moeilijke situaties waar je tegenaan gaat lopen en wat kun je in zo’n geval doen?
 10. Als het een keer fout gaat: leer ervan en ga door met het veranderen van je eetgewoonten. Veranderen gaat met vallen en opstaan. Een koekje eten terwijl je dat niet van plan was, betekent niet dat je net zo goed de hele rol kunt opeten.
 11. Wees consequent in je nieuwe eetgewoonten: niet op doordeweekse dagen heel streng zijn voor jezelf en dan in het weekend helemaal losgaan.
 12. Bouw in je dagelijkse routine voldoende beweging in. Op de fiets naar het werk, lopend boodschappen doen, een dagelijkse avondwandeling.

 

Afvallen gaat over leefstijl.  Als je leefstijl maar goed zit, zit je ook beter in je vel.

De bovenstaande tekst is ontleend aan het boek van Ingrid Steenhuis en Wil Overtoom: Terugval en verleiding. Dus nog meer informatie dan hierboven staat en ook programma’s en werkbladen kunnen benutten om de nieuwe leefstijl aan te gaan en vol te houden?  Koop dan het boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*