De Canna’s

Op de valreep nog eens over de Canna’s. De tijd is bijna om, straks komt de kweker om ze op te halen voor de winterstalling. Dan zitten de bloemen er vak nog in. Ik heb die wel eens in een vaas gezet maar dat is niks meer.
Hoe kwam ik eigenlijk aan die mooie verzameling Canna’s? Rood in enkele tinten, oranje, lichtoranje met spikkels, lichtgeel, roze, roze met geel randje, zalmkleur. En dan het prachtige blad van de Canna ‘Durban’, donker rood met oranje strepen. (van die familie het ik er ook een die groen is met gele strepen). Dat ging zo: We kwamen terug van een tocht met de camper, over de oude rijksweg langs de Maas aan de westelijke kant, bij Baarlo vlak bij Roermond, en we zagen daar tegen een heuvel op een bollenveld! Allemaal vakken kleurige bloemen. Alleen, het waren geen bollen maar Canna’s. Via een klein paadje kwam je bij de kwekerij waar je ze kon kopen. Heel goedkoop, ze leveren ook aan gemeenten en zo. Gelukkig heb je in een camper plaats om ze mee te nemen. Later zijn we er nog eens geweest voor een aanvulling, maar voor half Mei krijg je ze niet mee, ook als je zelf het risico wilt nemen want er kan nachtvorst komen.

Een tip over de Canna: als je de uitgebloeide bloem afknipt – het is dan een soort stok met beginnende vruchtjes – dan moet je vooral niet te laag afknippen. Er zit onderaan de bloem nog een schutblad, en uit de holte daarvan komt meestal nog weer een hele bloem-aar! Daar ben je niet op verdacht, want het zit zeer verstopt.

De Canna’s staan behalve op het straatje ook in de border (in potten), want de border is bij mij niet veel meer. Als ik echt goeie grond had en er veel aan deed zou ik misschien wel een bloeiende border nu kunnen hebben…trouwens, die had ik vroeger. Prachtige diepblauwe Riddersporen heb ik gehad in deze zelfde tuin. Dat zou nu niet meer gaan, ik denk dat ook het groeiende struikgewas en de bomen licht, lucht, voedsel en vocht langzamerhand teveel opeisen. En de akelige dikke Beukenhaag die de buren hebben gemaakt !!!

Nog een aanvulling op mijn stukje van vorige keer: een kweker vertelde me dat, als je de Agapanthus gaat splitsen, je de goeie stukken moet planten zonder de wortels die er aanzitten, die moet je er dus afhalen, want hij maakt nieuwe en die oude gaan maar rotten. Mijn dochter splitste een grote Agapanthus door de delen met de hand los te maken en er kwamen wel 20 nieuwe planten van!

 

Liebje Hoekendijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*