De bron van eeuwige jeugd : daar is ie dan

Eeuwige jeugd : we gaan er voor

Abraham werd 175 jaar oud en zijn vrouw Sarah helaas niet ouder dan 127. De moeder van Abraham – Terah – werd 205 jaar.  Waarmee de levensverwachting circa 4500 jaar geleden er toch iets anders uit zag dan nu.  Maar hoewel de huidige mens het in west-europa moet doen met een eindleeftijd van ergens rond de 80 jaar, zitten wij niet stil.  Het mysterie van de ouderdom ( waarom zakt alles uit, krijgen we rimpels, nare gebreken) blijft ons terecht fascineren. En aangezien de meeste bewoners van deze aarde het niet zo’n prettig vooruitzicht vinden om het leven te staken en wetenschappers het nu eenmaal prettig vinden om ieder probleem op te lossen, boeken we steeds meer vooruitgang in het denken over ouder worden. Of beter gezegd: hoe stoppen we dat?

En die wetenschap heeft de afgelopen jaren niet stil gezeten.  En dat heeft tot op dit moment geresulteerd in een fantastisch experiment waarbij het is gelukt om de moleculaire klok terug te draaien door bij oude muizen in hun stamcellen een bepaald enzym – SIRT3 – toe te voegen. Het gevolg was dat er weer nieuwe bloedcellen werden aangemaakt wat wordt gezien als het omdraaien van veroudering. Dat is op zich spectaculair.

Lees het allemaal rustig na bij onderstaande bron. Het mag onderhand wel duidelijk worden dat met de snelheid van de wetenschap nu, met een jaar of tien het probleem van veroudering grotendeels is opgelost. Dan ontstaan er natuurlijk weer geheel nieuwe problemen, al was het maar dat er ooit miljarden en miljarden ‘onsterfelijken’ zijn. Dan lijkt het nu alvast de hoogste prioriteit om de planeet Mars te gaan koloniseren om al die jeugdige bejaarden  nog een ruimtelijke toekomst te geven.

 

 

[bron: Universiteit van Berkely]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*