De bedelstaf is nabij – de opstand ook?

Het is een vreemde gewaarwording: de inflatie stijgt ongekend, de energiekosten vliegen de pan uit en we zitten kennelijk met zijn allen te Netflixen op de bank, want massale protesten en het in de fik steken van hooibalen zoals ‘de boeren’ doen, blijven uit.

Het NIBUD waarschuwt dat grote groepen mensen klem komen te zitten. Het aandeel vaste lasten stijgt naar 70% – een absurde situatie. Voor ouderen met een AOW en een gangbaar bescheiden pensioen zal zich in de komende tijd een (waarschijnlijk stille) ramp voltrekken.

Energie

Volgens onderzoek van de ACM heeft bijna 45% van de Nederlandse huishoudens nog een energiecontract met variabele energietarieven. Wanneer uw vaste energiecontract afloopt, wordt deze automatisch omgezet in een variabel energiecontract. Mensen met een variabel energiecontract worden ‘slapers’ genoemd. Zij hebben vaak niet door dat ze na het aflopen van hun vaste contract in een duurder variabel contract terecht zijn gekomen.

Dat betekent voor een gemiddeld huishouden maar liefst een verschil van ruim € 3700 op jaarbasis! Lees meer hierover op de website van gaslicht.com.

Check de gestegen energiekosten op de website van het CBS : totaal door het dak.

Boodschappen

Ook in de supermarkt zagen consumenten de prijzen verder oplopen. Voedingsmiddelen waren meer dan 12 procent duurder dan een jaar terug. Vooral producten waarin graan zit verwerkt, zuivelproducten en bijvoorbeeld ijsjes gingen relatief sterk in prijs omhoog. Lees meer via Radar. 

Het Parool meldt dag een gemiddeld gezin 1500 euro meer kwijt is per jaar aan boodschappen dan het jaar daarvoor. Steeds meer ouderen met een AOW-uitkering maken gebruik van de voedselbank, stelt voorzitter Leo Wijnbelt van koepelorganisatie Voedselbanken Nederland op nu.nl

Wat nu?

Als klant/afnemer/consument heb je nul invloed op deze bizarre omstandigheden. Je boft als je nog een contract hebt met een lange looptijd voor de levering van energie. Maar voor de variabele kopers en de mensen waarbij hun contract afloopt, maak je maar op voor een uitzending van Max maakt mogelijk.

Niet alleen wij

Het treft ieder huishouden, maar het gaat ook betekenen dat je minder te besteden hebt in de winkel: kleding, boodschappen, uitjes. Ook die winkels en aanbieders gaan het in de komende tijd voelen. Minder klanten, minder omzet. Kortom, het lijkt er op dat we een recessie tegemoet gaan.

De overheid is aan zet

 • Beetje jammer dat de overheid de verantwoordelijkheid voor de levering van de basisbehoefte energie heeft uitbesteed aan commerciële partijen in plaats van zelf alle touwtjes in de hand te houden.  Maar nu dat eenmaal zover is: stel een plafond in voor maximale kosten en compenseer waar nodig.
 • Schaf alle BTW op basisvoedsel inclusief groente af.
 • Verhoog de energiecompensatie voor huurders in woningen met een energielabel E tot en met G.
 • Voor mensen die al in de schuldhulpverlening zitten, verhoog hun leefgeld. Lees meer via Schuldenintijdenvancorona

 

 

En als alles toch mis gaat aankomende winter: verbrand hooibalen en autobanden. Niet alleen als protest, maar om het warm te krijgen.

 

 

 

 

 

4 thoughts on “De bedelstaf is nabij – de opstand ook?

 1. Marty Beantwoorden

  Goed artikel. Laten we in opstand komen. Deze regering doet niets om de inwoners van Nederland te helpen. Deze regering heeft een grote bek om als Nederland vooraan in Europa te willen staan met verduurzamen en CO2 reductie (dat idiote stikstof beleid). Daarnaast moest deze regering zonodig een signaal afgeven aan de Russen vanwege de oorlog met Oekraïne, met als gevolg de absurde energieprijzen. Laat deze regering een voorbeeld nemen aan de Franse regering. Verlaag de BTW en zet een rem op de hoge energieprijzen. Het kost allemaal de gewone man klauwen vol met geld. Deze regering heeft ons geleid van de ene crisis naar de andere. Nederland wordt steeds armer Misschien moeten we als 50+ ook de wegen gaan blokkeren met rollators en andere dingen die voorhanden zijn.

 2. Ad van Stijn Beantwoorden

  Inderdaad het is tijd voor aktie. Revolutie tegen dit kabinet en de multinationals. Blokkeer de poorten en steek de rotzooi in de fik. Wat nou vuilnis aanbieden tegen 1,50 per vuilniszak. Pleur het gratis op straat. Ik zeg aktie aktie

 3. M. van Dijck Beantwoorden

  Helemaal mee eens !!~!
  Ik ben 84 en vreselijk strijdbaar en zo wakker als een mens van 30 of zoiets.
  Maar waar m oet je zijn om de opstand te helpen ontketenen ?
  Wie helpt met het OPSTARTEN van van een club, boze, woedende, strijdbare ouderen ???
  Waar kan je je aansluiten ???
  Ik heb er echt zin in.
  Maddie uit Amsterdam

 4. Rob Senso Beantwoorden

  Voor mij is de maat ook vol. Prijzen in de supermarkt gestegen met 18.5%. AOW gestegen met 1,43%. Dan lijkt het er aardig op dat de ouderen met opzet worden uitgehongerd omdat er een woningtekort is.
  Ik ben volledig bereid om mee te toen met een actie en de ringweg rond Amsterdam te blokkeren met scootmobielen, rolstoelen, canta luxen en wat niet al. Kom maar op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*