Daten: het moderne wondermiddel

Vroeger plaatste je een advertentie in de krant  ‘Weduwe, 59, zkt kennism. m. onafh. heer max 64 om samen een nw leven op te bouwen. Brieven onder nr. 5556’ en dat was al heel wat. De tekst moest zo kort mogelijk want anders werd het te duur, maar ook nieuwe kandidaten aantrekken. En dan kwam het spannendste: het wachten op het klepperen van de brievenbus, waar de enveloppen die door de krant waren verzameld bij je op de mat kwamen te liggen. En dat werd het nog een heel gedoe.

Dat is met de komst van internet natuurlijk helemaal anders geworden. Je kunt werkelijk op honderden websites een zogenaamd profiel aanmaken waar je je foto bij kunt zetten en jezelf zo voordelig mogelijk kunt presenteren op zoek naar die ene prins(es)  op het witte paard.  Maar hoe pakken we dat aan? En wat zijn tips om valkuilen te vermijden?

Daten of daten: wat is de bedoeling?
Voordat je de stap zet om je in te schrijven op een datingsite, vraag je dan eerst af: wat wil ik? Wat is mijn doel? Zoek ik echt een levenspartner om mee te trouwen of zoek ik een nieuwe vriendschap, een maatje of zoek ik gewoon een leuke tijdsbesteding? Om met het laatste te beginnen: als je het als een leuke of voornamelijk spannende tijdsbesteding ziet, geeft dat ook wel wat rust. De verwachtingen zijn niet zo hoog gespannen (je hoeft geen partner tot aan je dood te regelen) en je kunt het eens rustig aankijken.
Mensen die maar één doel hebben: IK WIL EEN TROUWPARTIJ, raken in een kramp als ze teleurstelling na teleurstelling te verwerken krijgen. Doe relaxt, een afspraakje is al spannend genoeg en ga er in je hoofd van uit dat die ene prins(es) een naald in een hooiberg is. En soms kom je die tegen: top!

Rugzakken en meer narigheid
Bedenk dat als je op rijpere leeftijd kennismaking zoekt met een mogelijke partner dat iedereen een geschiedenis heeft. Ook rijpe appels hebben bruine plekjes. Bij een mens is dat niet anders. Het minste dat je kunt verwachten is dat die ander, waarschijnlijk net zoals jij, gescheiden is. Eén op de drie huwelijken loopt vast, in de grote stad tegenwoordig 1 op 2. En ja, veel scheidingen laten sporen na. Onverwerkt verdriet, kinderen, economische rampspoed en zo meer van dat fraais.
En het komt flink vaak voor tijdens die dates dat al die rugzakjes en rugzakken worden leeggeschud in de hoop op aandacht en medeleven. Maar bedenk dat je geen hulpverlener of therapeut bent en dat geldt ook voor je aspirant date. Gouden tip: praat niet over wat voor narigheid je allemaal hebt meegemaakt, dat is voor niemand leuk. Praat over wat je zou willen doen, praat over morgen, volgende week, volgend jaar.

Als je de stap zet
En als je dan een profiel gaat maken op zo’n site, wat zijn dan de gouden regels?
* Zet niet je eigen naam in het profiel of hooguit je eigen voornaam. Wat maakt de naam immers uit voor een eerste kennismaking op de website? Als je wel je eigen naam gebruikt, loop je ook nog het risico dat kijkers en bezoekers van het profiel je gaan zoeken op internet, en dat wil je meestal niet. En je bent er ook niet blij mee dat buren, familie of kennissen hier weer achter komen. Dat je je vriendenkring wilt uitbreiden is primair jouw eigen zaak.

* Zet wel een foto van jezelf neer. Het liefst op sites waar je de foto niet direct kunt zien, maar bijvoorbeeld te zien is voor anderen die ook op de website zijn aangemeld.  Het ontbreken van de foto levert beslist minder resultaat op. En vind je je niet knap genoeg? Bedenk dat niemand in jouw leeftijdsgroep er zo uitziet als op de omslag van een glossy magazine. Het voordeel is: what you see is what you get. Dus probeer wel een voordelige foto van jezelf erop te zetten en niet eentje van tien jaar terug.

* Probeer een orginele tekst te bedenken om te vertellen wie jij bent en wat jij zoekt. De meeste van de tekstjes zijn zo voorspelbaar en standaard, dat kiezen wel heel erg lastig wordt. De meeste mensen kiezen dan maar voor de foto (leuk genoeg?) of de afstand tot de eigen woonplaats. Een aardige tekst is best moeilijk om te maken, maar duidelijke taal is wel zo prettig. Zeg ook wat je verwacht, wat zoek je? Een stapvriendje, een leesvriendje, een bankhanger, een reisgenoot, een samenwoonpartner?

* Maak een nieuw emailadres aan. Dat voorkomt dat je persoonlijke emailadres tot in lengte van jaren gebruikt wordt door de betreffende website voor reclame of door kandidaten waar je ooit mee hebt afgesproken. Je kunt gratis nieuwe emailadressen aanmaken bij bijvoorbeeld gmail, yahoo, hotmail, gmx. Het aardige is: je kunt een fantasienaam kiezen, waarmee je ook iets kunt uitstralen naar je toekomstige dates, princes59@hotmail.com, ikzoekeenvriendje@gmx.de, veenendaalfun@hotmail.com, zomaarmailen@gmail.com enzovoort.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*