Computercriminelen schrijven koeterwaals. Gelukkig.

De kans is groot dat u emails ontvangt van uw bank: ABNAMRO, de Rabo, de ING. En in die mails wordt u gewaarschuwd dat u echt iets moet doen om uw eigen veiligheid te waarborgen, want anders…… Het zijn juist de boeven die u deze mails sturen: zodra u op een verwijslink klikt, komt u waarschijnlijk in grote moeilijkheden als u doet wat er allemaal van u gevraagd wordt.

Gelukkig zijn deze (vaak buitenlandse) criminelen onze taal niet machtig:

Fraaie voorbeelden:

“Aandacht;
Er zijn geweest van een automatische beveiliging te controleren en updaten van uw ABN AMROonline account”

of deze:

“Met ABN-AMRO Online toegang kunt u het grootste deel van uw bank verrichtingen uitvoeren .
Alles wat je nodig hebt is om aan te melden bij internet bankieren.”

of

“Om ervoor te zorgen uw bescherming, hebben we nu uitgeschakeld toegang tot uw rekeningen.U moet nu opnieuw instellen uw veiligheid.”

Het zal duidelijk zijn dat deze bovenstaande allemaal nep-mails zijn, uiteindelijk bedoeld om u geld afhandig te maken. Je blijft je wel afvragen waarom een beetje serieuze crimineel niet eens de moeite neemt om u foutloos toe te spreken. Dat zou immers nog veel meer indruk maken bij argeloze ontvangers.  Maar daar zit ook een beetje de valkuil. U raakt zo gewend aan dit koeterwaals (koeterwaals taalgebruik wordt synoniem met crimineel), dat als er wel een mail binnenkomt in onberispelijk Nederlands, u misschien wel zou kunnen denken: Hee, deze komt echt van de bank! Om dan er met open ogen in te trappen.

Niet doen dus: Er is geen bank die u via de email vraagt iets te doen om uw rekening te beschermen of een bepaalde handeling te verrichten. Gelijk wegdoen en niet eens de mail openen is het beste advies.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*