Cartoons: de humor van de jaren zestig en zeventig

Cartoons zijn er al heel lang, maar met de opkomst van de massabladen in de jaren 50-70 beleefde ook de cartoon hoogtijdagen. Een cartoon is een eenvoudige lijntekening waarin in één plaatje een grappige voorstelling van een situatie. Een goede cartoon hoeft geen tekst te hebben: het plaatje moet vanzelf spreken. Uiteraard is de cartoon gebonden aan een tijdsgewricht: wat op dat moment humoristisch is. En wat humoristisch, schokkend, baanbrekend, bizar en dergelijke in de jaren zestig was, zal dat in deze eeuw veelal niet meer zijn. In die zin zijn de plaatjes uit die tijd pure nostalgie met grappen uit een voorbije tijd.

Sinds 1961 starttte in het Belgische Knokke/Heist een wereldkartoennale, waarin cartoonisten sindsdien streden om de laureaten. Een mooi overzicht is op deze site te vinden.

50pluswereld.nl publiceert nu een grote collectie cartoons uit die periode, verdeeld over allerlei thematische rubrieken, getekend door de cartoonist Felix Roosenstein. De complete nalatenschap zal de komende tijd worden gescand en op de website worden geplaatst. Te beginnen met tekeningen over artsenij.

Veel kijkplezier.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*