Calcium en vitamine D : doen!

Je levensverwachting  gaat toenemen bij regelmatige inname van calcium met vitamine D.  In een in juni 2012 gepubliceerd onderzoek blijkt dat overlijdenskans bij een groep ouderen rond de 70 jaar met 9% is afgenomen. En dat is natuurlijk goed nieuws.

Al eerder was bekend dat extra calcium-inname gunstig uitpakt bij ouderen, met name bij vrouwen, als het gaat om osteoporose tegen te gaan. Bij valpartijen, waar ouderen helaas steeds meer mee te maken krijgen, neemt de kans op botbreuk af bij inname van calcium.

En ook van vitamine D was al bekend dat dit een heilzame werking heeft. Vitamine D wordt door het lichaam zelf aangemaakt wanneer de zon op de huid schijnt. Maar hoe ouder je wordt, en zeker vanaf een jaar of zeventig, kan de huid minder goed vitamine D aanmaken.  Mensen die door de zon een te bruine huid hebben en mensen met een donkere huidskleur hebben meer kans een tekort aan vitamine D op te lopen. Vitamine D zit ook in voeding: vette vis en in levertraan of visolie zijn de belangrijkste leveranciers. Fabrikanten van margarine voegen vitamine D toe. Te weinig vitamine D levert moeheid, zwakke botten en spierzwakte op. Ook op zenuwziekten, zelfs wordt gedacht aan MS, heeft vitamine D gunstige effecten.

De resultaten van het huidige onderzoek wijzen uit dat de combinatie van calcium mét vitamine D nog belangrijker is om in te nemen. De effecten bij vermindering van de overlijdenskans zijn er niet als alleen vitamine D wordt ingenomen.

Voor wie?
Vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70 moeten aan de gang met inname van calcium met vitamine D.

Kosten
Gelukkig is het betrekkelijk goedkoop om dit in te nemen. 100 tabletten calcium/vitamine D kosten ongeveer 4 euro.

 

Bronnen:

Endocrine news
Osteoporose stichting
Gezondsheidsraad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*