BTW 50% hoger.. hmmm.. dat vraagt om actie

De BTW verhoging van 6% naar 9% maakt heel wat los, met name uit de gezondheid- en voedselsector. Waarom zou je eerste levensbehoeften extra belasten? Wie heeft daar baat bij, afgezien van onze staatskas? De laatste dagen wordt er een pleidooi gehouden om juist het BTW percentage de differentiëren al naar gelang de gezondheidsbijdrage. Dus bijvoorbeeld fastfood (bitterballen, kroketten, friet, pizza’s, prefab-maaltijden) extra belasten en super gezonde producten niet of minder belasten. Dat is natuurlijk een fantastisch idee, maar moeilijk te doen.

Iets soortgelijks zou je ook kunnen doen met boeken. Boeken (gewoon die van papier) werden belast met 6% en dat wordt ook 9%. Daar was al iets idioots te zien, want e-boeken vallen onder het hoge tarief van 21% btw. Dus zelfde verhaal, zelfde inhoud, zelfde kwaliteit: wil je papier dan is het 6%, wil je het zonder papier 21%. Idioterie ten top.

Maar waarom analoog aan de ideeën in de voedselproductie, het btw-tarief van boeken ook niet differentiëren. Kwalitatieve literatuur doen we dan tegen 0% en ook de boeken die arme studenten moeten kopen brengen we onder nul-tarief. Matige boeken kunnen dan het nieuwe 9% tarief krijgen en de echte pulpboeken (keukenromans, platte porno) maar ook subversieve boeken (Mein Kampf, Het rode boekje, de Koran, de bijbel, wetboeken) gaan naar het 21% tarief oplopend naar 99%, al naar gelang de ernst van de inschatting.  Er moet dan wel een lean, agile commissie worden ingesteld die die 12000 nieuwe titels per jaar (zoveel boeken worden er ieder jaar nieuw op de markt gebracht) classificeert, afgezien van de reeds eerder beschikbare titels. De commissiesamenstelling moet uiteraard wel een goede afspiegeling zijn van de samenleving: met name een goede leeftijdsverdeling (aangezien jongeren niet meer lezen, moeten alleen senioren worden toegelaten) en uiteraard een goede man/vrouw-verdeling.

Zowel voor voeding als voor boeken is het allemaal iets meer werk, maar we doen dan wel meer recht aan de bevordering van een gezonde samenleving, fysiek en in intellectuele ontwikkeling.

 

 

 

Gerard V

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*