Gewichtig: hou uw BMI in de gaten

Wat bij het ouder worden erg op de loer ligt, is de toename van het gewicht. Het lichaam gaat her en der uitzakken, de dagelijkse beweging neemt af maar het eten en het snacken gaat onverminderd door. En voor je het weet wordt je geleidelijk dikker en dikker. Heel vervelend allemaal en ook niet eerlijk. De oplossingen zijn ook voor de hand liggend en vaak niet aantrekkelijk: U moet meer bewegen en minder eten; juist de dingen waar u in deze leeftijdsfase  eindelijk van kan gaan genieten: rustig zitten en lekker eten zijn weer eens niet gezond. In de toekomst gaan we dat probleem natuurlijk oplossen: af en toe een pilletje met opdruk -1 KG | – 2 KG innemen en de kilo’s vliegen er weer vanaf en dan ook nog vanaf de goede plek. Maar ja, allemaal toekomstmuziek en dat gaan we waarschijnlijk niet meer meemaken.

Dus maar weer even terug naar de rauwe werkelijkheid. Bent u te dik of voldoet u aan het ideaal? En gelukkig is hier ook weer een eenvoudige test: de zogenaamde Body Mass Index wat iets zegt over de verhouding van lichaamslengte en gewicht.  Een dwergmens die 150 kilo weegt komt niet goed uit de test. En een kerel van 2 meter die 60 kg weegt kan ook direct naar de polikliniek.  De BMI-index gaat uit van de volgende waarden:

Index (kg/m²) Betekent:
minder dan 18,5 ondergewicht
18,5 tot 25 normaal gewicht
25 tot 27 licht overgewicht
27 tot 30 matig overgewicht
30 tot 40 ernstig overgewicht
meer dan 40 ziekelijk overgewicht

Hieronder kunt u uw eigen gegevens invullen en u kunt uit bovenstaande tabel aflezen in welke categorie u valt. De test is niet helemaal accuraat omdat er geen rekening gehouden wordt met lichaamsbouw (bodybuilder bijvoorbeeld). Er wordt uitgegaan van een gemiddeld mens. Maar probeer het eens, dan weet u de score.  Komt die boven de 27 is het toch zaak eens na te denken over verandering van spijs.

 

BMI rekenmachine

Gewicht (KG) Lengte in centimeters Uitkomst BMI  

1 thought on “Gewichtig: hou uw BMI in de gaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*