Bloedtest voor vroege opsporing Alzheimer

Een eenvoudige bloedtest kan de vroegste stadia van Alzheimer detecteren, zo blijkt uit een studie, met “grote implicaties” voor het routinematig screenen van iedereen boven de 50 op hun risico om de ziekte te ontwikkelen.

Wetenschappers in Zweden hebben een eenvoudige testkit gebruikt die al commercieel beschikbaar is voor onderzoekers en hebben ontdekt dat deze test tau-eiwitten in het bloed kan detecteren, die Alzheimer kunnen veroorzaken en zich kunnen opbouwen in de hersenen – 10 tot 15 jaar voordat symptomen zich beginnen te vertonen.

Het zou kunnen worden gebruikt om mensen van elke leeftijd te testen die vrezen dat ze de ziekte hebben, zeiden experts.

In een studie onder mensen in hun vijftig, zestig en zeventig, stelde de test onderzoekers in staat om te beoordelen of deelnemers zeer waarschijnlijk of zeer onwaarschijnlijk waren om Alzheimer te ontwikkelen, of dat ze ergens tussenin vielen en meer invasieve tests moesten ondergaan.

De test kan de aanwezigheid van tau-eiwitten detecteren met een nauwkeurigheid van maximaal 97 procent, zo bleek uit de studie.

De resultaten zijn veelbelovend, zelfs in vergelijking met andere studies naar bloedtesten voor de ziekte, vanwege de hoge nauwkeurigheidsniveaus, het grote aantal deelnemers en het feit dat de studie een testkit gebruikte die al op de markt beschikbaar is, in plaats van een nieuwe vorm van test die speciaal voor de studie moest worden gemaakt.

Het toont ook voor het eerst aan dat een bloedtest even goed is in het detecteren van verhoogde niveaus van het tau-eiwit als meer invasieve procedures zoals een ruggenprik.

Sheona Scales, de directeur van onderzoek bij Alzheimer’s Research UK, zei: “Deze studie suggereert dat het meten van niveaus van een eiwit genaamd p-tau217 in het bloed even nauwkeurig zou kunnen zijn als momenteel gebruikte lumbale puncties voor het detecteren van de biologische kenmerken van Alzheimer, en superieur aan een reeks andere tests die momenteel in ontwikkeling zijn.

“Dit draagt bij aan een groeiende hoeveelheid bewijs dat deze specifieke test het potentieel heeft om de diagnose voor mensen met vermoedelijke Alzheimer ingrijpend te veranderen.”

Iedereen boven de 50 zou routinematig om de paar jaar kunnen worden gescreend, op dezelfde manier als ze nu worden gescreend op een hoog cholesterolgehalte. Het is mogelijk dat momenteel beschikbare behandelingen voor de ziekte van Alzheimer beter zouden werken bij degenen die op deze manier vroeg worden gediagnosticeerd.

Lees verder op deze website

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*