Bibliotheekboeken niet gevaarlijk, wel onhygiënisch

Het Belgische TV-programma Man over Boek liet twee hoogleraren onderzoeken of bibliotheekboeken wel hygiënisch zijn. De resultaten zijn opmerkelijk: alle onderzochte boeken bevatten sporen van cocaïne, twee op de tien waren besmet met het herpesvirus.

Man over Boek liet de professoren toxicologie  Johan Van Eldere en Jan Tytgat van de Katholieke Universiteit  Leuven tien boeken uit de Permeke-bibliotheek in Antwerpen onderzoeken.  Dit onderzoek liet zien dat alle boeken, zelfs een album van Jommeke, sporen bevatten van cocaïne.

Toch relativeert professor Jan Tytgat van de KU Leuven de resultaten. Een gevaar voor de gezondheid is er niet, ‘de gevonden hoeveelheden hebben geen ingrijpend farmacologisch effect’, zegt hij. Toch zou het mogelijk zijn een positieve drugstest af te leggen nadat je zo een boek gelezen hebt omdat de meetmethodes zo verfijnd zijn.

Bacteriologisch onderzoek toonde aan dat twee boeken, Tango van Pieter Aspe en Vijftig tinten grijs van E.L. James, sporen van herpes bevatten.

 

Bron: Man over Boek en Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*