Bewoners regelen het zelf wel

We leven niet meer in een tijd dat de verzorgingsstaat zo goed geregeld is en als een gesmeerde machine ons met raad en daad bijstaat. En daarom schieten initiatieven van bewoners (de burgers!) het laatste decennium als paddenstoelen uit de grond. Een belangrijke pionier in deze beweging is Austerlitz Zorgt. In Austerlitz, een dorp in de buurt van Zeist, is sinds 2012 met vereende krachten een geweldig stelsel opgericht om de samenhang van bewoners te vergroten en allerlei nieuwe collectieve diensten te ontwikkelen.

Austerlitz zorgt is een veelzijdig project vanuit de bewoners: Zorgwoningen voor de oudere dorpsbewoners en een groot aanbod concrete hulp:

Over Austerlitz is een mooi vormgegeven boek uitgegeven: Austerlitz doet het zelf: in 248 pagina’s niet alleen de geschiedenis hiervan, maar ook een vracht aan leerpunten en inspiratie mocht u aan de gang willen in uw eigen dorp/buurt.

Eerder was er al een publicatie over Hoogeloon in Brabant waar ook al langere tijd een zelforganisatie van burgers aan de slag is. Kijk hier voor het boek Burgers doen het zelf.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*