Beroepsscholing boven de 50: UWV wil best financieel bijspringen

Het UWV werkt aan perspectief: dat staat zo geformuleerd in hun logo. En dat is mooi. Stel, u bent boven de 50 en bent ontslagen: dan heeft u sowieso een probleem om een geschikte nieuwe functie te vinden. Er is geen panklare oplossing, maar een (nieuwe) opleiding volgen kan helpen, ook als u besluit als zelfstandige door het leven te gaan. Het UWV wil tot 1000 euro bijdragen in de kosten van een opleiding en verstrekt na aanvraag en goedkeuring, zogenaamde scholingsvouchers.

 

Voorwaarden scholingsvoucher van het UWV

 • De opleiding duurt maximaal 1 jaar. Als u slaagt, krijgt u een erkend diploma/certificaat.
 • De aanvraag Scholingsvoucher is uiterlijk 2 weken na uw eerste opleidingsdag door UWV ontvangen.
 • U heeft nog niet eerder gebruikgemaakt van deze regeling.
 • U heeft één van de volgende redenen om een opleiding te gaan volgen:
  • De opleiding leidt u op voor een beroep waarvoor veel vacatures zijn in uw regio
   of;
  • De opleiding maakt uw kans op werk groter. Op het aanvraagformulier moet u aangeven waarom dit zo is.
   of;
  • Een werkgever heeft u een baan aangeboden voor ten minste 3 maanden, maar u heeft een opleiding nodig om de functie te kunnen uitvoeren. De werkgever neemt u in dienst voor ten minste de helft van het aantal uren waarvoor u een WW-uitkering krijgt, maar minimaal 12 uur per week.
   of;
  • U wilt met een ervaringscertificaat bewijzen dat u geschikt bent voor werk bij een toekomstige werkgever. En daarom wilt u een traject starten. Het ervaringscertificaat wordt afgegeven door een erkend bureau.
   of;
  • U gaat zich vestigen als zelfstandige en een opleiding zal uw kans op succesvol ondernemerschap vergroten. Op het aanvraagformulier moet u aangeven waarom dit zo is.

Waarzegger of Mediator?

Dat het UWV niet normatief te werk gaat, bleek wel uit de ophef van afgelopen zomer waarbij mensen die een opleiding tot waarzegger/helderziende volgden ook gewoon die 1000 euro als tegemoetkoming kregen. Dus als u die richting ambieert, gewoon doen!

Kansrijker voor ons soort mensen is een opleiding tot mediator. De opleiding duurt tien dagen, er wordt wel flink getoetst, maar na diplomering kun je worden opgenomen in een erkend landelijk register en aan de slag gaan als mediator: bij echtscheidingen, bij arbeidsconflicten, burenruzies, bij strafrechtzaken. Het kan een boeiend leven opleveren en als het goed gaat ook een normaal inkomen. Er zijn gratis informatie-avonden te bezoeken van de opleidingsinstituten. Kijk hier voor de aankomende data in bijvoorbeeld Amsterdam.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*