Apneu, apneu : kan dat niet gewoon weg?

Zelf weet je het eigenlijk niet, maar als je bedpartner (meestal mevrouw) niet alleen opmerkingen maakt over het snurken, maar ook geschrokken is omdat je ‘niet meer ademhaalt’, is het wel duidelijk: je hebt apneu.  ‘Niet-ademhalen’ betekent meestal dat je gedurende een seconde of tien niet meer ademt. En heel veel mensen (meestal mannen) hebben daar last van.

Om te bepalen of het ernstig is, is er een Apneu- Hypopneu Index (AHI) bedacht, waarmee het aantal keer per uur wordt vastgesteld van de apneu.  Vijf tot vijftien keer per uur ‘apneuen’ is mild, 15 tot 30 x is dan gemiddeld en boven de 30 is iets om je meer zorgen over te maken.

Er zijn allerlei redenen en bijkomende factoren die een rol spelen bij apneu. Iets met de amandelen, verslapt weefsel achterin de mond,  leeftijd, hormonen, slaapmiddelen, genetische aanleg, te dikke nek etc etc. Het is geen appeltje-eitje om de precieze reden te vinden. Bij de oplossingen zijn er vaak ook rigoreuze ingrepen bedacht: opereren, huig weg, slap weefsel aanbranden of – wat kennelijk flink wat mensen doen – een drukapparaat installeren naast het bed met een mondkap en slangen. Het werkt op zich prima, maar het seksleven is definitief naar de kelder.

In de Verenigde staten zijn uitvinders bezig met kleine hulpmiddelen om hetzelfde effect te bereiken. Je kunt daar nu al financieel een steentje aan bijdragen, hoewel het eerste neusdingetje pas in 2017 wordt verwacht. Het gaat om de airing en de informatie daarover is op deze pagina te vinden.
Kijk hier naar het filmpje voor meer uitleg:

Airing Technology Breakthroughs from Airing on Vimeo.

 

 

Meer bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*