ANBO organiseert computertrainingen voor senioren

Op vrijdag 8 november zijn ouderenbond ANBO en Samsung gestart met een trainingstour om senioren digiwijs te maken. Uit recent onderzoek van CBS blijkt dat slechts één op de drie 75-plussers gebruik maakt van het internet. Veel senioren weten niet goed hoe pc’s, tablets en sociale media werken. Tegelijkertijd digitaliseert onze samenleving snel. Daarom trekken ANBO en Samsung samen door het land om senioren te trainen hoe zij digitale apparaten en sociale media slim kunnen gebruiken in hun dagelijkse leven.

“Steeds meer activiteiten vinden online plaats, zoals een nieuw paspoort aanvragen, fietsroutes uitstippelen of bellen via Skype. Ook verdwijnen steeds meer fysieke loketten van bijvoorbeeld banken en de NS”, vertelt Marijke ’t Land, voorzitter van ANBO Breda. “Om zo zelfstandig mogelijk te blijven leven, is het belangrijk dat senioren meer digiwijs worden. Maar niet alle senioren zijn bekend met de nieuwe communicatiemiddelen.”

Veilig en verantwoord op sociale media
Tientallen senioren namen daarom deel aan de eerste trainingssessie in Breda. Tijdens de sessie kregen zij uitleg over hoe zij sociale media kunnen gebruiken om in contact te blijven met hun (klein)kinderen en vrienden. Zoals een 85-jarige deelneemster die een tablet heeft gekregen van haar kleinkinderen, maar geen idee heeft hoe het apparaat werkt: “Mijn dochter is naar Curaçao verhuisd en ik wil leren om te Skypen met mijn kleinkinderen daar.” De trainers hebben samen met haar een Skype-account aangemaakt en gedemonstreerd hoe het werkt.

Ook zijn de ouderen getraind in hoe je op een veilige manier gebruik kunt maken van het internet. “Een aantal deelnemers had al een Facebook-account. Tijdens de training bleek echter dat niet iedereen zijn account had beveiligd”, licht Daan van der Mijden toe, Service Director Samsung. Om te voorkomen dat een senior per ongeluk een tweede Project X organiseert door haar verjaardagsfeest openbaar op Facebook te posten, legden de trainers uit hoe je je sociale media accounts kunt beveiligen.

Leven lang leren
Samsung wil haar kennis van innovatie en technologie inzetten om bij te dragen aan een betere maatschappij. Daarom heeft het bedrijf samen met ANBO deze training ontwikkeld. “Niet alleen jongeren, maar óók ouderen hebben nieuwe kennis en vaardigheden nodig om in onze snel veranderende samenleving goed te kunnen functioneren. Nederlanders van alle leeftijden – van peuters tot senioren – zijn nooit uitgeleerd”, aldus Daan van der Mijden. Komend jaar toeren ANBO en Samsung samen door het land om senioren te trainen in het gebruik van ICT en sociale media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*