Aloha

Oudere jongeren van vandaag kennen het jongerencultuurtijdschrift Aloha nog wel. Een roemrucht tijdschrift uit een roemruchte tijd: de jaren zestig. Het is de voortzetting van Hitweek, dat verscheen van 1965 tot 1969. Hitweek was vrijwel uitsluitend gericht op popmuziek, met een voorkeur voor actuele, nieuwe en vernieuwende artiesten. Aloha, dat verscheen van 1969 tot 1974, richtte zich meer op maatschappelijke kwesties.

De vormgeving is brutaal, eigenzinnig, felgekleurd en uitbundig. De koppen zijn uitdagend (‘donderdag breekt de pest uit’), de teksten zijn hilarisch maar soms ook wel informatief en serieus.

Seks werd veelvuldig, maar ook klungelig, zonder schaamte en onschuldig behandeld. Het kennelijke plezier waarmee Aloha werd gemaakt werkt ook veertig jaar later nog aanstekelijk. Voortdurend werd geprobeerd het establishment uit te dagen en te prikkelen. (bron: KB)

Het tijdschrift is her en der nog in een antiquariaat te vinden, maar nergens meer te lezen.  Daarom voor de liefhebbers: een leesbare editie van editie 18. De letters lijken wat klein, maar op een pagina klikken vergroot het. Pure nostalgie voor de voormalige tieners eind jaren zestig.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*