Aantal Age Friendly Cultural Cities groeit

Het aantal  Age Friendly Cultural Cities staat inmiddels op 16 steden. In dit programma van het Fonds voor Cultuurparticipatie worden steden aangemoedigd om het kunst- en cultuuraanbod voor ouderen te ontwikkelen en verduurzamen. In april en mei vinden in Emmen, Doetinchem, Utrecht, Deventer en Groningen lokale manifestaties plaats. Hier laten de steden zien wat ze bereikt hebben en hoe toekomstbestendig ze zijn. Een jury, onder leiding van Hedy d’Ancona, bezoekt de manifestaties en spreekt haar oordeel uit. Een van hen mag in oktober de BNG Bank Lang Leve Kunst Prijs in ontvangst nemen.

In het programma Age Friendly Cultural Cities doorlopen de gemeente en culturele instelling een tweejarig traject waar samenwerking tussen kunst, cultuur, zorg en welzijn en ondernemerschap centraal staan. Ze werken met elkaar aan een goed aanbod, zichtbaarheid en sterk netwerk om ouderen en cultuurparticipatie te verduurzamen.
Tijdens lokale manifestaties laten de deelnemende steden zien wat ze bereikt hebben en hoe ze toekomstbestendig zijn. Emmen, Groningen, Utrecht, Deventer en Doetinchem zijn in april en mei aan de beurt om zich aan de jury te presenteren. Er zullen optredens, presentaties en verhalen van voor en met ouderen te zien zijn.
Aan het einde van het programma, op 8 oktober 2018, vindt de landelijke manifestatie plaats. Hier reikt het BNG Cultuurfonds de BNG Bank Lang Leve Kunst Prijs uit. Deze prijs, een bedrag van € 20.000,-, gaat naar de gemeente die volgens de jury het beste en meeste duurzame initiatief heeft getoond op het gebied van ouderen en cultuurparticipatie.
Zes nieuwe steden, Alkmaar, Amersfoort, Middelburg, ’s-Hertogenbosch, Helmond en Haarlem staan inmiddels ook in de startblokken om zich als Age Friendly Cultural City te profileren en te strijden om de BNG Bank Lang Leve Kunst prijs in 2019.
Jan Jaap Knol, directeur Fonds voor Cultuurparticipatie: ”Wij zijn verheugd dat er al 16 steden deelnemen aan het programma en zich hard maken voor versterking van cultuurparticipatie door ouderen. In 2019 hopen we op nog zo’n 8 steden en komt het totaal op 24. Zo vergroten we met elkaar de mogelijkheden voor ouderen om actief aan kunst en cultuur deel te nemen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*