65+? Stress leidt tot herseninfarcten

Het maakt niet uit of je een man of vrouw bent, wit of zwart: als stress in het leven een rol speelt is de kans op een herseninfarct stukken groter.

Dat blijkt uit een deze maand gepubliceerde studie van de Amerikaanse Hart-stichting.  Stress wordt heel breed opgevat:  Eigenlijk alles wat te maken heeft met een vorm van niet-welbevinden is al riskant: depressie, zinloosheidsgevoelens, negatief beeld van het leven en uiteraard ook spanning en stress in de meer letterlijke betekenis. De toename van het risico is echt opvallend hoog: tot drie keer toe meer kans op een herseninfarct.

Tja, wat is nu het beste advies? Stoppen met negatieve gevoelens, maar hoe? Misschien is een verandering van de  mindset een oplossing.

1 thought on “65+? Stress leidt tot herseninfarcten

  1. marlies ter borg Beantwoorden

    Ik heb net een hersen infarct gehad, door stress. Alle andere risico factoren waren niet aanwezig. Stress wel. Met een verandering van mentaliteit, is al veel gewonnen, je gewoon niet meer verantwoordelijk voelen voor anderen, jezelf rust en plezier gunnen. Mijn zoon en mijn man gaan nu meer eigen verantwoordelijkheid tonen en mij ontlasten.
    Maar sommige stressfactoren kunnen gewoon weggehaald worden. zo ben ik keer op keer verschrikkelijk behandeld het laatste jaar door broer en zus. Ik heb het voortdurend opnieuw geprobeerd, maar dat hielp niet.heb besloten het contact met hun te verbreken. Fijn dat ik nu weet dat dit nodig is voor MIJN gezondheid. Voor hun ben ik niet meer verantwoordelijk.
    Zo heb ik er toch wat aan gehad, mijn leven gaat nu fijner worden voor mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*