50-plussers: luister naar je kids!

Wist u dat wereldwijd het aantal 50-plussers met een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) enorm stijgt (Brits onderzoek). Over het algemeen denken we volgens mij allemaal aan 50-plussers als mensen met een vaste relatie, (jarenlang) getrouwd en met volwassen kinderen.
Een SOA bestaat niet in het leven van 50-plussers, denken we. Maar niets is minder waar. Niet alleen zijn vier op de vijf mensen tussen de 50 en 90 jaar nog seksueel actief, ze hebben ook steeds meer wisselende contacten. Uit het Britse onderzoek bleek dat 50-plussers vaker buitenechtelijke seks hebben dan men denkt. Mannen iets meer dan vrouwen. En een op de vijf ondervraagde mannen zelfs binnen 24 uur na de eerste ontmoeting. Daarnaast scheiden tegenwoordig meer en meer mensen op latere leeftijd en vinden ze vaak nieuwe seksuele partners. Ook het internetdaten wordt steeds populairder onder deze groep.

Het probleem is dat het grootste deel van de 50-plussers geen condoom gebruikt. Het condoomgebruik neemt zelfs af naarmate de leeftijd stijgt. 50-plussers zien zichzelf blijkbaar niet als doelgroep voor de veilig-vrijen-campagnes. Heel veel ouderen leven in veronderstelling dat SOA’s alleen bij jongeren voorkomen. Door wat ze zelf hebben meegekregen en de vaak lange relatie waarin ze zitten/hebben gezeten, zijn ze behoorlijk naïef geworden over de risico’s die ze lopen. Ze denken dat vrijen met een condoom voor hen niet nodig is. Maar SOA’s vinden je wel, onafhankelijk van je leeftijd.

Onder de 50 plussers blijken SOA’s in het Britse onderzoek trouwens het meest voor te komen bij oudere heteroseksuele ‘swingers’ (mensen die bijvoorbeeld een parenclub bezoeken). Ook mannen die viagra gebruiken lopen beduidend vaker een SOA op, vooral in het eerste jaar van gebruik. En voor vrouwen geldt dat lichamelijke veranderingen in de overgang er ook voor zorgen dat vrouwen vatbaarder zijn voor infecties. Uit cijfers van onze Amsterdamse soa-poli blijkt dat de cijfers voor 50+ heteroseksuele mannen en vrouwen in absolute aantallen toenemen maar dat ze procentueel redelijk stabiel zijn. Bij 50+ mannen die seks hebben met mannen zie je echter een duidelijke stijging.

Kortom: ook voor 50-plussers is seksuele voorlichting dus nodig. Niet alleen zijn SOA’s overdraagbaar en zijn besmette ouderen een gevaar voor anderen, ze lopen ook andere gezondheidsrisico’s. Wie met hiv is besmet bijvoorbeeld loopt ook een grotere kans op ziektes die met ouderdom worden geassocieerd, zoals botontkalking en hart- en vaatziekten.

Met het bereiken van jongeren hebben we al jarenlange ervaring. Zo zetten we social media in, hebben we verschillende websites speciaal op jongeren gericht en zijn we aanwezig op feesten en festivals. Nu hebben we er dus een nieuwe doelgroep bij. Hoe moeten we deze 50-plussers bereiken? Flyeren bij parenclubs en de gay pride? Vooraan staan bij concerten van de Toppers en Rowen Heze? Aansluiten bij websites voor deze doelgroep? Met een stand op de Libelle Zomerweek, de Huishoudbeurs, de Floriade, de motorRAI en de Kampeer & Caravan Jaarbeurs staan?
U nog suggesties?

Paul van der Velpen
Vm Directeur GGD Amsterdam

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*