100% leven : Levenslessen van honderdplussers ​

Het is natuurlijk bijna nu al de gewoonste zaak van de wereld aan het worden: 100 jaar bereiken.  ‘Vroeger’ was dat zo zeldzaam dat de burgemeester ruimte in zijn drukke agenda maakte om met een bos bloemen de gelukkige (?) te gaan feliciteren. De 100-jarige zelf hoorde bijna niks meer, zag niks en kon vrijwel niet meer bewegen waardoor de burgemeester ook met een minuut of tien weer naar kantoor kon. Maar ja, nu – en zeker in de toekomst – is 100 jaar een veel beter te bereiken leeftijd en geleerden voorspellen dat dat rustig nog veel en veel ouder kan worden als we het verouderingsgen kunnen stilleggen.

Maar toch, 100 is een prestatie! En hoe hebben die mensen dat bereikt? Binnenkort ligt het boek met de levenslessen in de winkel:  Meer dan twintig honderdplussers, met ieder ruim een eeuw aan levenservaring, delen in dit boek hun levenslessen: “Nooit klagen, maar doorzetten en bezig blijven”, “Mensen accepteren zoals ze zijn” en “Als je teleurstellingen meemaakt, stop ze in een zakdoek en gooi ze weg.” Met liefde en respect zijn zij geïnterviewd door Yvonne Witter en geportretteerd door Claudia Kamergorodski.

“De samenstellers van dit boek hebben een goudader van levenswijsheid aangeboord. De verhalen, die afwisselend amuseren, ontroeren en inspireren, verdienen dan ook een brede lezerskring. Iedereen die zich bezighoudt met gezondheid, preventie, leefstijl en ouder worden kan deze levenslessen ter harte nemen.”
Jan van Oudheusden, zoon van een van de geïnterviewden

“Zanger Jules de Corte vroeg het zich al af: ‘Als je overmorgen oud bent …?’ We weten niet hoe het voor ons zal zijn, maar we krijgen een indruk van de diversiteit aan mogelijkheden in deze authentieke verhalen van honderdjarigen. Deze getuigenissen over betekenisvol oud worden geven troost en hoop zodat we blij kunnen zijn dat we steeds ouder worden.”
Joris Slaets, directeur Leyden Academy on Vitality and Ageing en hoogleraar ouderengeneeskunde RUG

“Bij KBO-PCOB staat de levenskunst, kracht en wijsheid van senioren centraal. Die vitaliteit spreekt ook uit de verhalen in deze bundel. Ieder leven is uniek, hoe oud je ook wordt. Het is prachtig hoe zij nog volop in het leven staan. Die lange levenservaring is van grote waarde, zeker ook in de beeldvorming rond ouder worden!”
Manon Vanderkaa, directeur seniorenorganisatie KBO-PCOB

 

Het boek wordt gepresenteerd op 18 september via de 50plusbeurs in Utrecht.

Meer informatie over het boek via deze pagina.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*