Wetgeving pensioen bij de BV treft ex-partners

Ex-partners waarvan tijdens hun huwelijk pensioen is opgebouwd in de BV van hun ex-partner moeten snel in actie komen. Wijzigingen in de pensioenwetgeving zorgen ervoor dat pensioenrechten aangepast moeten zijn voor die datum. Maak kennis met Max en Trix, Max BV en wat er moet gebeuren voor 1 april 2017.

 

Aanpassen pensioenbrief

Max en Trix zijn ex-echtgenoten. Ze hebben hun echtscheiding in goed overleg geregeld. Max is nog steeds directeur van Max BV, zijn eigen BV. In die BV bouwt Max pensioenrechten op. Als Max AOW gerechtigd is, gaat de BV maandelijks pensioen aan hem uitkeren.

Omdat Max gescheiden is van Trix moet Max een deel van dat pensioen uitbetalen aan Trix als zij nog leeft als hij met pensioen gaat. Dat is zo afgesproken in hun echtscheidingsconvenant. Als Max voor zijn AOW gerechtigde leeftijd overlijdt, dan hoeft de BV niets aan Trix uit te keren. Er is wel een aparte verzekering afgesloten, die dan zorgt dat Trix als ex ook nabestaandenpensioen krijgt uitgekeerd zolang als zij leeft.

 

De wetswijziging die nu aan de orde is, brengt met zich mee dat Max zijn verdere pensioenopbouw moet stopzetten. Dat kan hij doen zonder toestemming van Trix. Haar rechten hebben geen betrekking op de toekomst maar op rechten uit het verleden. Max moet zijn pensioenafspraken aanpassen. Dat doet hij in de overeenkomst die tussen hem en Max BV is gesloten; de pensioenbrief.

 

Aanpassen DGA pensioen

De wetswijziging biedt Max tevens een aantal voordelen, die hij graag zou willen benutten. Maar daarvoor moet hij wel zijn pensioenrechten uit het verleden aanpassen. Dat heeft direct gevolgen voor Trix. Zowel voor haar recht op uitbetaling van een deel van het ouderdomspensioen van Max als op haar recht op nabestaandenpensioen. Max kan pas handelen als Trix haar toestemming geeft.

 

Als alles nog “koek en ei” is tussen Max en Trix dan zullen zij dit onder deskundige begeleiding van een mediator heus wel oplossen. Maar als dat niet het geval is, kan Max zijn ex Trix niet dwingen tot medewerking.

 

Kortom onder alle omstandigheden moet er onderhandeld worden. Goedschiks of kwaadschiks.

 

November 2016

 

Rik Smit FFP RFEA – Gecertificeerd financieel planner – MfN registermediator

Rik verzorgt regelmatig Spitsuurseminars over pensioen in relatie tot echtscheiding.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*