2e boosterprik helpt, maar niet heel lang

Een tweede booster-injectie ( dus vaccinatie nummer 4)  van het Pfizer/BioNTech Covid-vaccin biedt een aanvullende korte termijn bescherming tegen Omicron-infecties en ernstige ziekten bij oudere volwassenen, volgens een groot nieuw onderzoek uit Israël.

De effectiviteit van de boostervaccinatie tegen covid-infectie neemt al na vier weken af ​​en verdwijnt bijna na acht weken. De bescherming tegen een voortvloeiende ernstige ziekte (bijvoorbeeld IC-opname)  ebde niet weg in de zes weken na de extra dosis, maar de follow-upperiode was te kort om te bepalen of een tweede booster op lange termijn betere bescherming bood tegen IC-opname dan een enkele booster. Het onderzoek was gericht op volwassenen van 60 jaar en ouder en leverde geen gegevens op over de effectiviteit van een tweede booster bij jongere populaties.

De bevindingen, op 5 april gepubliceerd in de New England Journal of Medicine, suggereren dat extra boosters waarschijnlijk een vluchtige bescherming bieden tegen Omicron-infecties bij oudere ontvangers, en zijn consistent met het bewijs dat de effectiviteit van vaccins tegen infectie sneller afneemt dan in het geval tegen IC-opnamen. “Voor bevestigde infectie leek een vierde dosis slechts korte termijn bescherming en een bescheiden absoluut voordeel te bieden”, schreven de onderzoekers.

Dus toch maar halen die vierde prik: ieder beetje helpt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*