Stapstenen

 

De winter is een mooie tijd om na te denken over de struktuur van de tuin, oftewel de aanleg of onderdelen van de aanleg.
Ik snap niet hoe iemand kan tuinieren zonder stapstenen. Toch heb ik ze nog nergens anders gezien. Maar iemand anders moet toch ook op dat idee gekomen zijn?
Als je een bloemenborder hebt, moet je er soms in lopen om voor de planten te zorgen. Maar je wilt niks vertrappen, en je wilt de mooie losse grond niet aanstampen. Je wilt verder geen moddervoeten en je wilt bij de planten kunnen ook als ze groot zijn en je ze bijvoorbeeld moet opbinden. Dan heb je dus stapstenen nodig.
Ik plaats stenen, zoals een stuk flagstone, een trottoirtegel (niet mooi, maar je ziet hem niet lang), of een stuk grindtegel op afstanden in de border, zodat je makkelijk van de ene op de andere kunt stappen en zo overal bij kunt, zonder op de grond (of de planten!) te staan. Alleen in het vroege voorjaar vallen ze op, als alles gaat groeien kun je ze alleen nog maar zien tussen de planten door.

Behalve dat het handig is om zelf in de border bezig te zijn, heb ik er nog een goeie bestemming voor. Deze stenen maken het mogelijk dat de border in de zomer een opknapbeurt krijgt! Eind juli of in augustus is de border wel uitgebloeid – ik heb helaas niet zoveel goeie herfstbloeiers. Maar dat geeft niet, want dan zet ik de potten met Canna’s op de stapstenen. Ik heb 21 Canna’s en die zijn dan inmiddels zo groot geworden dat ze nauwelijks nog samen op het terras bij de vijver kunnen staan, het terras wordt zelfs na uitdunning nog steeds helemaal door die grote potten opgevuld. De illusie die we eerst hadden om op dat terras bij de vijver thee te kunnen drinken is lang vervlogen, maar eigenlijk was dat nooit zo aantrekkelijk want in het voorjaar is er nog schaduw op dat terras (mijn huis staat zelf op het noorden), en zit je veel fijner op het gras, in de zon. Het terras is dus overgenomen door genoemde grote potten tropische planten.
In de (na) zomer zet ik dus een gedeelte van die potten in de border, die daardoor aanmerkelijk opknapt! Alleen al het het monumentale blad van de Canna’s. soms donker-rood/groen of geel/groen gestreept is op zichzelf al mooi, Als ze dan ook nog gaan bloeien, vanaf augustus tot de winter met grote bloemen die lijken op Gladiolen, dan zie je niet meer dat de rest van de tuin niet zoveel meer is. Canna’s zijn altijd indrukwekkend maar ze moeten echt de ruimte hebben.

Mocht u mij vragen wat ik met al die enorme potten (Amaryllis, Canna’s en Datura’s) doe in de winter? De planten zijn niet winterhard, die moeten dus naar binnen. Vroeger deed mijn jongste zoon ze in mijn serre, maar dat betekende dat ik die serre de hele winter niet kon gebruiken. Nu is het mijn atelier, en de potten gaan naar een kweker die ze haalt en brengt en goed verzorgt. (Ruizendaal, Bussum). Geweldig!

Nu, in januari, zijn er trouwens al weer de eerste bloemen. Een grote tros witte Helleboris bloemen komt boven zijn blad uit, ik ga binnenkort al het blad weghalen want ook de chocoladebruine begint te bloeien. De Winterjasmijn (veel citroengele bloemetjes aan een struik tegen het hek) barst van de bloemen. Maar dat doet-ie al vanaf oktober…De knoppen van de Camelia’s staan op uitbarsten: ik houd u op de hoogte.

 

 

Liebje Hoekendijk

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*