Luizen

 

Vervelend onderwerp, maar op verzoek toch een keertje over luizen.

Op dit moment gaat het nog. De rozen bloeien als nooit tevoren en nog geen luisje gezien. Maar ze komen heus wel, en dan moeten we paraat zijn!

Er is maar een goede methode. Alle adviezen van spiritus en zeepsop: vergeet het, ik heb er nog nooit succes mee gehad.

Je doet als volgt: koop een zakje zware shag. In een pannetje, anderhalf kopje water erbij, poosje koken tot je een vieze bruine drab hebt. Vezels weggooien, waterige spul in potje doen, blijft jaren goed.
Neem nu een kwastje. Het is wel handig om een rubber handschoen aan je linkerhand te doen, want anders denkt de familie dat je ineens een kettingroker bent geworden. Voor een klein plekje luizenbehandeling doe ik die moeite niet.

Smeer de plek van de luizen in met het spul. Als je veel luizen hebt, is dat een heel werkje, want je moet niets overslaan. Na deze behandeling zijn ze weg. Bij hardnekkige gevallen kun je na 2 weken kijken of zich geen nieuwe luizen hebben gemeld, maar omdat het bruine spul wel op de takjes en het blad blijft zitten (vies gezicht, maar ala) houdt dat nieuwe luizen
tegen. Doe dit dus liever niet in de regen want dan kan de plant schoonspoelen. Maar wel doen is soms beter dan wachten tot het droog is.
Deze methode gaat ook heel goed met kamerplanten met dopluis. Zelfs als er veel luis is. Elke luis bestrijken, vroeg behandelen is dus aan te bevelen in je eigen belang.

Op Oost Indische Kers komen vaak zwarte luizen. Het is een goed idee om als routine altijd even onder de blaadjes te kijken of zich de zwarte luis heeft gemeld, vaak een dikke met een kring lieve kleintjes eromheen. Als je dat een dagje overslaat hebben alle lieve kleintjes weer een kring…enz.
Een paar luisjes: gewoon even wegvegen met de hand.
Als het zich op meer plekken voordoet: bovengenoemde methode met het kwastje. Daar red je echt je OostIndische-kers mee. Als een blad heel vol zit kun je het beter afknijpen en weggooien (in de afvalbak!), maar ze zitten ook vaak op de stengel met de knoppen dus: behandelen. Zo kun je zelfs je OostIndische-kers behouden met hun overdadige bloei, anders zou je ze kwijt zijn. Niks viezer dan een verluisde plant.

Succes allemaal!

Liebje Hoekendijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*