Dementie, epidemie van de toekomst

Als we niets doen, dan wordt dementie zeker de epidemie van de toekomst. Dat schrijft de Wereld Gezondheid Organisatie in haar rapport ‘Dementia: a public health priority‘.

Volgens cijfers van de WHO zijn er wereldwijd 35,6 miljoen mensen met dementie. In 2030 zal dit aantal verdubbelt zijn tot 65,7 miljoen. In 2050 zal dit aantal zelfs zijn verdrievoudigd tot 115,4 miljoen mensen met dementie.

Dementie treft steeds meer jonge mensen

Wereldwijd wordt er elke vier seconden iemand getroffen door de dodelijke ziekte van Alzheimer, of een andere vorm van dementie.  Volgens de stichting Altzheimer Nederland is dementie in ons land de snelst groeiende doodsoorzaak. Elke 15 minuten wordt er iemand door deze ziekte getroffen, ook jonge mensen. Nu zijn er al 250.000 mensen in Nederland met dementie en dat aantal zal verdubbelen.

Het onderzoek naar de risicofactoren van dementie staat weliswaar nog in de kinderschoenen, maar de factoren waar wél bewijs voor is zijn dezelfde als voor hart- en vaatziekten, namelijk: overgewicht, obesitas (zwaar overgewicht), diabetes, roken, weinig bewegen, hoge bloeddruk en een ongezonde leefstijl.

De WHO stelt dat er meer prioriteit moet worden gegeven aan vaststellen van de juiste diagnose. Zelfs in de rijke landen wordt de ziekte in een te laat stadium herkend. Ook moeten zorgverleners beter getraind worden in het herkennen van dementie. Als de ziekte eerder wordt vastgesteld, kan de zorg beter worden afgestemd.

Het rapport wijst ook op het stigma dat op dementie rust. Er is een algemeen gebrek aan informatie en kennis over dementie, waardoor men er negatief over denkt. Dit leidt tot een sociaal isolement van de patiënt, maar ook van hun mantelzorgers.  De diagnose wordt dan in een te laat stadium gesteld, en de juiste zorg komt te laat.

Bronnen: WHOStichting Altzheimer Nederland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*