Alzheimer begrijpen door tweelingen te onderzoeken

Hoe komt het dat de ene persoon gezond ouder wordt, terwijl de andere problemen krijgt met het geheugen? Wetenschappers van het VUmc Alzheimercentrum onderzoeken oudere tweelingen om meer te weten te komen over de erfelijke achtergrond van geheugenverlies en de ziekte van Alzheimer. Gisteren ging al de 100ste tweeling door de PET-MRI-scanner. Het onderzoeksteam is op zoek naar nog méér enthousiaste gezonde tweelingen van boven de 70 jaar.
De ziekte van Alzheimer is een veelvoorkomende oorzaak van ernstige geheugenproblemen. Bekend is inmiddels dat de ophoping van het eiwit amyloïd in de hersenen de eerste stap is in de ontwikkeling van deze ziekte. Arts-onderzoeker Pieter Jelle Visser en zijn collega’s willen het ontstaan van de amyloïdstapeling en de effecten op de ontwikkeling van geheugenproblemen beter begrijpen. “Door eeneiige tweelingen te onderzoeken kunnen we meer te weten komen over de erfelijke achtergrond van amyloïdstapeling en geheugenproblemen”, vertelt Visser.

Geheugentest
Tweelingen boven de 60 jaar kunnen meedoen aan het onderzoek. Visser: “We bekijken met een PET-MRI-scan of de proefpersoon amyloïd in de hersenen heeft en nemen bijvoorbeeld een bloedtest af. We testen ook het geheugen van de proefpersoon. Die geheugentest herhalen we na twee jaar.” Door de resultaten van deze twee meetmomenten te combineren hopen de onderzoekers te zien of ze een eventuele achteruitgang is te voorspellen. Visser: “Met deze studie hopen we meer inzicht te krijgen in de vroegste ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Het is waarschijnlijk dat experimentele medicijnen dan een beter effect hebben, dan als er al massale hersenschade is.”

Tweelingen gezocht
De studie is nog niet klaar. Onderzoeker Anouk den Braber: “We zijn nog op zoek naar een aantal oudere (70+ en liefst 80+) eeneiige tweelingen die zich willen inschrijven in het tweelingenregister (NTR) en daardoor in aanmerking zouden kunnen komen voor de studie.”

Bent u een oudere tweeling en heeft u interesse in dit onderzoek? Of kent u tweelingen die mogelijk interesse hebben? Klik dan hier.

Bekijk een item over de 100ste tweeling die in de PET-MRI-scanner van VUmc bij Omroep MAX. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*